Köşe yazısı: Kamala Harris'in bir kampanya müziği var: Beyoncé'nin 'Freedom'ı

Nesrin

New member
Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in başkanlık yarışının bir de fon müziği var: Beyoncé'nin “Freedom”ı.

Demokratların önde gelen başkan adayı, Wilmington, Del.'deki kampanya merkezine ilk ziyaretinde ve Wisconsin'deki ilk kampanya mitinginde şarkı çalarken sahneye çıktı.

Şimdi arındırıcı marş, Harris'in ilk kampanya reklamında yer alıyor ve şöyle diyor: “Bazı insanlar bizim kaos, korku ve nefret ülkesi olmamız gerektiğini düşünüyor. Peki ya biz? Biz farklı bir şey seçiyoruz: Özgürlüğü seçiyoruz.”

Bunu, rakibinin Cumhuriyetçi Ulusal Konferansı'nın 3. Gecesi'ndeki görkemli girişi için seçtiği müzikal numarayla karşılaştırın. Donald Trump, cinsel tacizden sorumlu bulunan, kadınlara cinsel saldırıda bulunmaktan övünen, bir porno yıldızına sus payı ödeyen evli bir adam ve Roe vs. Wade'in yürürlükten kaldırılmasıyla kadınların üreme haklarını 50 yıl geriye götüren eski bir başkan için duyarsız bir seçim olan James Brown'ın “It's a Man's, Man's, Man's World” şarkısıyla dışarı çıktı.

Belki de Soul'un Godfather'ı Trump'ın şarkısını kullanmasını onaylardı, ancak Brown, GOP adaylarının mitinglerde ve destek etkinliklerinde parçalarını çalmasını eleştiren onlarca yıllık müzisyenlerle bağlarını koparmış olurdu. Adele, Rihanna, REM, Rolling Stones, Prince, Neil Young, Guns N' Roses ve Queen, Trump'ın şarkılarını seçim amaçlı kullanmasına karşı çıkan birçok sanatçı arasında yer alıyor.

McCain-Palin kampanyası “Barracuda”yı kullandığında yürekler sızladı. Tom Petty, George W. Bush’un “I Won’t Back Down”dan uzak durması konusunda ısrar etti. Bruce Springsteen, Ronald Reagan’ın “Born in the USA”yı sahiplenmesini kınadı.

Ancak Beyoncé, Harris'e 2016'daki gişe rekorları kıran albümü “Lemonade”den bir single olan “Freedom”ı kullanma izni verdi. Konuk rapçi Kendrick Lamar'ın da yer aldığı şarkı, güçlenmenin patlayıcı bir ifadesi. Yayımlandığı dönemde, silahsız Siyah erkek ve kadınların -Eric Garner, Tamar Rice, Freddie Gray- polis tarafından öldürülmesi ve büyük ölçüde genç nesillerin öfkesiyle körüklenen protestolar etrafındaki kamuoyunun tepkisine sesleniyordu.

Beyoncé ister aldatan bir eşin zulmünden, ister ırksal adaletsizlikten (ya da her ikisinden) bahsediyor olsun, şarkı Amerikan seçmenlerinin yeni ve potansiyel olarak güçlü bir bloğu için bir marş haline geldi.

İlk kez Z kuşağı ve milenyum kuşağı, onlarca yıldır seçmenlerin çoğunluğunu oluşturan “baby boomer”lar ve onların yaşlıları kadar oy alabilecek.

40 yaşın altındakiler Beyoncé ve onun her yerde bulunan eserleriyle büyüdüler. Beyoncé'yi boomer'lar için Who gibi düşünün — eserleri her yerde (Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul 2015'te seçim kampanyası yürütürken grubun savaş karşıtı hiti “Baba O'Riley”i çaldı) — veya Gen X için Nirvana, ancak kimse bizim ne düşündüğümüzü umursamıyor. Neyse, boş ver.

Harris kampanyasının müzik konusundaki akıllıca tercihi, Başkan Biden'ın Pazar günü yarıştan çekildiğini duyurmasının ardından 59 yaşındaki başkan yardımcısı etrafında kendiliğinden büyüyen bir meme kültürüne yaslanma isteğiyle örtüşüyor.

Pop yıldızı Charli XCX, “Kamala bir velet” tweet'ini atarak Harris'e desteğini gösterdi. İngiliz şarkıcı, Harris'in resminin Charli XCX'in hit albümü “Brat”teki şarkılara eklendiği TikTok ve Twitter düzenlemelerine atıfta bulunuyor. Memlerin çığ gibi büyümesi, Harris'in annesinin gençliğin kibrine verdiği tepkiden bahsettiği bir video klipten geliyor: “Hindistan cevizi ağacından düştüğünü mü düşünüyorsun? Yaşadığın her şeyin ve senden önce gelenlerin bağlamında varsın.”

Sağcı sosyal medya, alıntıyı Harris'i anlaşılmaz ve “kelime salatası” ustası olarak aşağılamak için kullandı, ancak Z kuşağının liberal kesimleri o zamandan beri klibi Harris'in uyumsuz yaklaşımını öven emojilere ve memlere dönüştürdü. JD Vance'in lanet olası “bekar kedi hanımı” memlerinin ve kanepelerle karşılaşmalar hakkındaki iğrenç bir internet şakasının aksine, iyi bir şekilde viral bir sansasyona dönüştü.

İlgili yeteneklerin Cumhuriyetçi bir aday için reklam yapması nadirdir. Örnek olarak: Trump'ın bu yılki RNC'deki popüler kültür elçileri Kid Rock, Kanye'nin eski sevgilisi Amber Rose ve büyük anı tişörtünü yırtıp “Trump çılgınlığı çılgınca sürsün!” diye bağıran eski WWE güreşçisi Hulk Hogan'dı.

Harris özgürlüğün sesini duymayı seçti ve arkasında Kraliçe Bey var.