Kaliforniya oylamasında 10 milyon dolarlık iklim ve okul tahvilleri yer alabilir

Nesrin

New member
SACRAMENTO —

Kaliforniya milletvekilleri, eyaletin borcuna 20 milyar dolar ekleyecek, ancak iklimle ilgili afetlere müdahaleyi finanse etmeye, temiz içme suyu sağlamaya ve okul binalarını modernize etmeye yardımcı olacak tahvil önlemlerini uygulamaya koyma planlarını duyurdu.

İki iklim ve eğitim tahvili tedbirinin her biri 10 milyar dolar borç alacak ve bu hafta Yasama Meclisi tarafından onaylanması ve ardından Vali Gavin Newsom tarafından imzalanması halinde Kasım ayındaki oylamada seçmenlerin önüne konulabilecek.

Kaliforniya Senatosu Başkanı Pro Tem Mike McGuire (D-Healdsburg) yaptığı açıklamada, “Bu tahvil tedbirleri bu eyaletin geleceği için kritik önem taşıyor” dedi.

Önde gelen Demokrat milletvekilleri, eyalet meclisinde uzun vadeli finansmanla hangi konuların ele alınması gerektiği ve ne kadar borçlanılacağı konusunda aylarca süren kapalı kapılar ardındaki görüşmelerin ardından Pazar günü tahvil önlemleri konusunda bir anlaşma duyurdu. Anlaşma, daha düşük talepleri temsil ediyor — orijinal teklifler her biri 14 milyar doları ve 15 milyar doları aştı — ve uygun fiyatlı konutları finanse etmek için bir tahvil önlemi arama planını iptal ediyor.

Tahvil anlaşmaları, Newsom'un Cumartesi günü, harcama kesintileri ve bazı işletmelerde geçici vergi artışları yoluyla tahmini 46,8 milyar dolarlık açığı kapatan bir bütçe planını imzalamasının ardından geldi. Tahvil önlemleri, seçmenler tarafından onaylanırsa, yasa koyucuların bütçe tarafından tahsis edilmeyen parayı ödünç almasına izin verecek.

Kaliforniya Biyoçeşitlilik Enstitüsü de dahil olmak üzere çevre grupları, toplulukların sel ve aşırı sıcaklık gibi felaketlerden “kaçınmalarına ve kurtulmalarına” yardımcı olmayı amaçlayan iklimle ilgili tahvili destekledi. Kabul edilirse, eyalet tarihindeki iklime yapılan en büyük yatırım olacak.

Senato Çevre Kalitesi Komitesi Başkanı Eyalet Senatörü Ben Allen (D-Santa Monica), “Eyaletimizin her yeri etkileniyor ve hemen harekete geçmezsek, bu etkileri ele almanın maliyeti giderek daha da ağırlaşacak” dedi.

Uzun bir okul bölgesi listesi, yeni ısıtma ve soğutma sistemlerine, kütüphanelere ve geniş bant internete ihtiyaç duyan okulları modernize edecek olan eğitim finansmanı tahvil tedbirini destekliyor. Ancak bir sivil haklar örgütü olan Public Advocates, düşük gelirli okul bölgelerine karşı ayrımcılık yapabilecek bir “eşitsiz dağıtım formülü” olarak adlandırdığı tedbir nedeniyle dava açmakla tehdit etti.

Kamu Savunucuları Pazar günü yaptığı açıklamada, “Bu tahvil, daha yüksek değerlendirilmiş mülk değerlerine sahip ve yerel tahviller çıkarma kapasitesi daha fazla olan daha zengin bölgelere daha fazla devlet tahvili fonu sağlamaya devam edecek” dedi.

Yasama Meclisi iklim ve eğitim tedbirlerini bu hafta onaylarsa, seçmenler bunu Kasım ayında yapamayabilir. Bu yılki ön seçimlerde seçmenler, Kaliforniya'nın akıl sağlığı sistemini dönüştürmeye yönelik 6,4 milyar dolarlık tahvil tedbiri olan Teklif 1'i zar zor onayladı.

California Kamu Politikası Enstitüsü tarafından yakın zamanda yapılan bir ankete göre, ankete katılan seçmenlerin %64'ü eyalet tahvilleri çıkarmak için “kötü bir zaman” olduğunu söyledi. Tarafsız Yasama Analisti Ofisi'ne göre, California'nın yaklaşık 79 milyar dolarlık ödenmemiş tahvil borcu var.

Bu habere Associated Press katkıda bulunmuştur.