Görüş: Bir anı kaç şekilde geri tepebilir? Kristi Noem'e sor

Nesrin

New member
Ölü bir atı yenmek istemem ama Güney Dakota Valisi Kristi Noem'in kısa süre önce yayınlanan anı kitabı “Geri Dönüş Yok mu?” için yaptığı tanıtım turu sırasında yarattığı manzarayı nasıl görmezden gelebiliriz?

Hafta sonu, Margaret Brennan'la “Ulusla Yüzleş” konusunda tartıştı ve Brennan ondan, köpeğini ve keçisini öldürmeyle ilgili anekdotları ve diğer bazı korkunç hikayeleri kitaba dahil etmenin bilgeliği üzerinde düşünmesini istedi.

Köşe Yazarı

Robin Abkaryan

Noem, muhakemesi ve hafızasıyla ilgili basit soruları yanıtlamak yerine, bugünlerde politikacıların – özellikle de Cumhuriyetçi politikacıların – röportajlarını rahatsız eden saçma sapan, dönen tartışmaların ustası olduğunu kanıtladı. Açıklamama izin verin, ancak çok az:

Soru: Köpeğiniz Cricketı öldürdüğünü yazdığınıza pişman mısınız?

C: Joe Biden'ın Gizli Servis ajanı yiyen köpek Komutanı neden hala hayatta?

Soru: Kim Jong Un'la tanışacağınız konusunda neden yalan söylediniz?

C: Balmumunuz yok!

Ancak dedikleri gibi makbuzlar orada.

Ya da en azından öyleydi. Guardian'ın ele geçirdiği anılarının ambargolu kopyasında Noem'in şöyle yazdığı aktarıldı: “Kuzey Koreli diktatör Kim Jong Un ile tanıştığım zamanı hatırlıyorum. Küçük zorbaları küçümseme deneyimim hakkında hiçbir fikri olmadığı için beni hafife aldığına eminim (sonuçta ben bir çocuk papazıydım).”

Bu pasajda o kadar çok yanlış var ki, bu hiç gerçekleşmemiş olduğundan bile değil.

Kim gibi küresel bir kötü adamın, meçhul bir Amerikalı kongre üyesi hakkında ikinci kez düşüneceğini iddia etmek, narsisizmin en yanıltıcı halidir. Ama kendi pastoral ördek yavrularını cani bir diktatöre benzeterek otobüsün altına atmak mı? Bu acımasız. (Köpek yavrusunu öldürmek sert değil ama yine de.)

Noem, 2011'den 2019'a kadar Kongre'deydi. Güney Dakota'nın Temsilciler Meclisi'ndeki tek temsilcisi ve Silahlı Hizmetler Komitesi'nin bir üyesi olan Noem, elbette çok seyahat etti ve birçok dünya lideriyle temasa geçti. İsrail'den Benjamin Netanyahu, İngiltere'den Boris Johnson ve İtalya'dan Giorgia Meloni ile tanışmak veya etkinliklerde bulunmak hakkında yazıyor. Macar diktatör Viktor Orban'ın yeniden seçilmesini onaylayarak aktarıyor.

Salı günü, “Geri Dönüş Yok” resmi olarak satışa sunulduğunda Kindle'ıma indirdim. Noem'in yüz yüze Kim Jong Un fantezisi hiçbir yerde bulunamadı.

Ancak Kim'in anekdotu Noem'in uydurmakla suçlandığı tek anekdot değil.

Diğer tartışmalı hikayeler arasında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İsrail karşıtı ve Hamas yanlısı olduğunu düşündüğü bir şey söylemesinin ardından 2023'te yaptığı toplantıyı iptal ettiği iddiası ve salgın sırasında “tehdit” olarak adlandırdığı bir telefon görüşmesine ilişkin raporu yer alıyor. eski Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Nikki Haley'den, o sırada başkanlığa aday olmayı düşünüyor.

Macron'un ofisi Associated Press'e, Noem'in kendisiyle görüşmeye hiçbir zaman davet edilmediğini söyledi ancak Paris'te aynı etkinliğe katılmalarının planlanmış olma ihtimali de kabul edildi.

Haley ile yapılan görüşmeye gelince, Noem şöyle yazıyor: “Onun, ilgi odağında yalnızca bir Cumhuriyetçi kadına yer olduğunu bilmemi istediği açıktı. Bu garipti.”

Haley'nin temsilcisi, Politico'ya kendisi de eski vali olan Haley'nin salgın sırasında destek sunmak için Noem'i aradığını söyleyerek Noem'in açıklamasına itiraz etti. Haley sözcüsü Chaney Denton, “Bunu nasıl bir tehdide dönüştürdüğü tamamen tuhaf” dedi.

Pazar günü Noem ikiye katladı. “Bu hikaye kesinlikle doğru” dedi “CBS Sabahları”nın sunucularına. “Kendi çıkarı için herhangi bir günde ihtiyacı olan her şeyi söyleyen tipik bir politikacı.”

Onun muazzam ama hayali cesaretiyle ilgili abartılı hikayelerle dolu bir kitapta, şunu düşünün: gerçek onu emip şöyle demek cesaret isterdi: “Özür dilerim. Sanırım biraz kendimi kaptırdım.”

Bunun yerine sözcüsü Ian Fury, Kuzey Kore'nin dini lideriyle yaşanan uydurma olaydan dolayı esasen Noem'in hayalet yazarını suçladı. Fury, Dakota Scout'a “Kim Jong Un dünya liderleri listesine dahil edildi ve olmaması gerekiyordu” dedi. “Bu, hayalet yazara ve editöre iletildi.”

Bu tepkisiz mazeret, klasik “hatalar yapıldı” şeklindeki kafa karışıklığının hemen yanında yer alıyor. İronik bir şekilde, anılarındaki teşekkür yazısında Noem şöyle yazıyor: “Beni dürüst tuttuğu için Ian'a sesleniyorum.” Harika iş, Ian!

Noem, bir şakanın sosyal medyada dile getirdiği gibi işi batırdığını kabul etmek yerine günah hayaleti ilan edildi.

Peki hayalet yazar kim?

Anı yazılarından onun, Noem'in “deli bir adam” olarak tanımladığı ve “materyali yazmaya hazırlıklı olmadığım için beni bir kez bile azarlayan” Mike Loomis olduğu anlaşılıyor. (Snark uyarısı: Bu ifadeden neden yazma yardımına ihtiyaç duyduğunu anlayabilirsiniz.)

Loomis, Teksas Valisi Greg Abbott'un yazdığı biri de dahil olmak üzere en az bir düzine anıyı hayalet olarak yazan deneyimli bir isim. Kendisine internet sitesi üzerinden ulaştım ancak herhangi bir yanıt alamadım. Zavallı adam muhtemelen yorum isteklerine boğulmuş durumda.

Noem, pazartesi günü, yani “Ulusla Yüzleş” adlı feci gösterisinin ertesi günü, NewsNation ağında Elizabeth Vargas tarafından sorguya çekildi. Neyse ki Noem için Cricket hakkındaki hikayesi artık büyük haber değil. Ne yazık ki Noem için ilgi artık Kim Jong Un'a baktığı konusunda yalan söyleyip söylemediğine odaklanıyor.

Vargas'a “Buna dikkat çekilince bir ayarlama yaptık” dedi. “Bu isim kitapta yer almamalı ve bu kişisel toplantıları tartışmayacağım.”

Vargas, “Fakat açıkça bunu kitaptan çıkardıysanız bunun nedeni doğru olmamasıdır” dedi.

“Sana cevabımı verdim” dedi Noem, “ve hayır, cevap bu değil.”

“Sesli kitabı kaydettiniz, bu kitabın tamamını yüksek sesle okudunuz, o zaman neden çıkarmadınız?” Vargas bastı.

“Bugün başka bir konu hakkında konuşmak ister miydin?” Noem sordu.

Vargas, “Sadece net bir cevap almaya çalışıyoruz” diye yanıtladı.

“Sen yaptın,” dedi Noem, “ve yani bunun sorumluluğunu ben üstlendim. Para bende kalıyor.

Başkan Truman mezarında ters dönüyor olacaktı.

@robinkabcarian