Bekçiler işçi mi ?

Duru

New member
[color=]Bekçiler İşçi mi?[/color]

Şehirde gece yürürken, sokak lambalarının altında tek başına duran bir bekçiyi görmek sıradan bir görüntüdür. Bazen fark etmeden yanından geçer, bazen de göz göze gelirsiniz; sessiz bir anlaşma vardır: o korur, biz geçeriz. Peki, bu kişi “işçi” olarak nitelendirilebilir mi? Soru basit görünebilir ama işin içinde toplumsal, ekonomik ve kültürel katmanlar olduğu için yanıtı biraz daha derinleşiyor.

Bekçiler, resmi tanımıyla güvenlik hizmeti sunan, kamu veya özel sektörde görev yapan görevlilerdir. Maaş alırlar, mesai yaparlar ve iş tanımları vardır. Bu açıdan bakıldığında işçi statüsüne dahil olmaları oldukça doğal. Ancak kelimeye yüklenen çağrışımlar işin rengini değiştirir. “İşçi” dediğimizde çoğu zaman fabrikada çalışan, üretim yapan, ter döken kişi canlanır zihnimizde. Bekçilik ise daha çok gözetleme, koruma ve bazen yalnızlıkla iç içe bir meslek olarak algılanır. Buradaki fark, görünürde üretim yapmamakla ilgilidir: bekçi bir fabrika işçisi gibi somut bir ürün ortaya koymaz. Ama başka tür bir “ürün” vardır: güvenlik, huzur ve düzen.

[color=]Bekçilik ve İşçilik Arasındaki Zaman ve Mekân İlişkisi[/color]

Bir bakıma bekçilik, zamanın ve mekanın işçiliğidir. Bir fabrika işçisi makineyi saatlerce çalıştırırken, bekçi de saatler boyunca şehrin veya mahallenin ritmini gözetir. Buradaki fark, üretimin fiziksel değil, toplumsal ve psikolojik boyutta olmasıdır. Michel Foucault’nun disiplin toplumları üzerine düşündüklerini hatırlayın; gözetleme sadece fiziksel bir eylem değil, davranışların düzenlenmesine dair bir araçtır. Bekçi, gecenin sessizliğinde sokakları gözlerken aslında toplumsal düzenin görünmez bir temsilcisidir.

Edebiyatta da benzer figürler vardır. Kafka’nın kısa hikâyelerinde veya Murakami romanlarında yalnızca var olan ama görünmeyen, şehrin ruhuna eşlik eden karakterler çıkar karşımıza. Bekçi, bu karakterlerin modern şehirdeki karşılığı gibidir. İşin üretkenliği fiziksel değil ama toplumsal dokuyu koruma işleviyle ölçülebilir. Böylece, işçi kavramı yalnızca “somut üretim”le sınırlı kalmaz; bekçi de emeğini ortaya koyar, sadece araçları farklıdır.

[color=]Güvenlik, Emeğin Sessiz Hali[/color]

Bekçiliğin işçi sayılmamasının bir nedeni, emeğin görünmezliğiyle ilgilidir. İşçi, fabrikada, ofiste veya inşaatta terlediğinde sonuç hemen gözlemlenebilir. Bir bina yükselir, bir makine çalışır, bir ürün ortaya çıkar. Bekçi ise, bir şeyin olmamasını sağlar: hırsızlık, kargaşa, vandalizm. Bu, negatif bir üretim gibi görünse de aslında toplumsal işlevi hayli somuttur. Romanlarda anti-kahramanların veya yalnız karakterlerin etrafında beliren bekçiler, aynı zamanda “düzeni sağlayan görünmez güç” metaforunu taşır. Şehir, onların varlığıyla bir nebze daha güvenlidir.

Film ve dizilerde de sıkça karşımıza çıkarlar. “The Night Of” gibi yapımlarda bekçiler, sadece arka plan karakteri değildir; hikâyeye ritim katar, bir tür sessiz tanıklık sunar. Buradan hareketle, işçi kavramının yalnızca üretim makinesiyle sınırlı olmadığını, toplumsal ve psikolojik katkıyı da kapsayabileceğini görebiliriz.

[color=]Statü ve Algı: İşçi Olmak Ne Demek?[/color]

Bekçilerin işçi sayılmamasının bir başka nedeni ise statü algısıyla ilgilidir. İşçi denince çoğu insanın aklına emeğin yorgunluğu, mücadelesi ve kolektif kimlik gelir. Bekçilik ise çoğu zaman tek başına yapılan, bazen monoton ve görünmeyen bir meslek olarak algılanır. Ancak bu algı, emeğin değerini düşürmez; sadece gözle görünürlüğünü etkiler. Marx’çı perspektifle bakarsak, üretim sürecine doğrudan katılmasa da bekçi, şehrin işleyişine katkıda bulunur. Emek, görünürlüğe bağlı değildir; sonuçlara bağlıdır.

[color=]Bekçilik ve Modern Toplumda İşçilik Kavramı[/color]

Günümüzde işçi kavramı da değişiyor. Yalnızca üretim yapan değil, hizmet sunan, bilgi işleyen, toplumsal düzeni sağlayan herkes işçi olarak değerlendirilmeye başlıyor. Dijital platformlarda çalışanlar, çağrı merkezi görevlileri veya gece bekçileri; tümü emeğin farklı biçimleri. Burada önemli olan, emeğin niteliği ve topluma katkısıdır. Bekçilik, bu çerçevede değerlendirildiğinde işçi kavramına rahatça dahil edilebilir.

Buna ek olarak, şehir yaşamı bekçilerin önemini farklı bir boyuta taşır. Şehirde yalnızlık ve anonimlik arttıkça, güvenlik duygusu kolektif bir ihtiyaç haline gelir. Bekçiler bu ihtiyaçla doğrudan bağlantılıdır; şehrin ritmini koruyan birer vücut bulmuş sosyal düzen temsilcisidirler. Böylece, görünmez bir emeğin taşıyıcısı olarak işçi tanımını hak ederler.

[color=]Sonuç Olarak[/color]

Bekçilerin işçi olup olmadığı sorusu, yalnızca mesleki tanımla açıklanamaz. Görünmeyen ama toplum için hayati olan bir işlevi yerine getirirler. Şehir edebiyatında, sinemada ve felsefi tartışmalarda işlevleri, üretkenliğin farklı bir formu olarak kabul edilebilir. İşçi kavramı dar anlamda sadece üretimle sınırlı olamaz; toplumsal ve psikolojik katkıları da kapsamalıdır.

Sonuç olarak, bekçiler işçidir; ancak bu işçiliğin formu, fabrika işçisinden farklıdır. Onların emeği, gecenin sessizliğinde, sokak lambalarının altında, şehrin nabzını tutan bir ritim gibidir. Hem toplumsal hem de bireysel düzeyde varlığını hissettiren bir emek bu. Görünmez olabilir, ama değeri tartışılmazdır.

Bekçiler işçi mi? Evet, ama emeklerinin doğası, mekanın ve zamanın ritmiyle şekillenen bir işçiliktir.