Yüksek Mahkeme Oks Trump, Kaliforniya'daki öğretmen eğitim hibelerini kesintiye uğrattı

Nesrin

New member
Washington – Yüksek Mahkeme Cuma günü Trump yönetimine karar verdi ve bir hakimin, Kaliforniya'da yeni öğretmenleri ve ülke çapında milyonlarca insanı işe almak ve eğitmek için 148 milyon dolarlık hibe iptalini engelleyen emrini kaldırdı.

5-4 oyla, Adaletler İdarenin itirazını verdi ve şimdilik finansmanı dondurdu.

Baş Adalet John G. Roberts Jr., temyiz başvurusunu reddedeceğini ve mahkemenin üç liberal – Adaletleri Elena Kagan, Sonia Sotomayor ve Ketanji Brown Jackson – yazılı bir muhalefet sundu.

Kagan, “Bana göre, bu dava hakkında hiçbir şey derhal müdahalemizi talep etmedi” diye yazdı.

Çoğunluk kararını açıklamadı. Kısa, imzasız bir sırayla, davacıların “hükümetin hibe fonlarını ödendikten sonra geri kazanmanın olası olmadığını” reddetmediğini söyledi.

Trump yönetim avukatları mahkemeyi federal hükümetin “kendi kendine atanan yöneticileri” olarak görev yapan yargıçları dizginlemeye çağırmıştı.

Şubat ayı başlarında, Trump'ın Eğitim Departmanındaki atamaları, “DEI şeklinde ayrımcı uygulamalar” veya çeşitlilik, eşitlik ve dahil etme için finansmana son vermeyi amaçlayan bekleyen hibeleri gözden geçirdi.

Ülke çapında yaklaşık 600 milyon dolar değerinde 109 öğretmen eğitim hibesinin 104'ünü feshetmeye karar verdiler. Bunu, hibelerin “artık etkilemediği … ajans önceliklerini” söyleyen form mektupları aracılığıyla yaptılar.

California Atty tarafından yönetildi. Sekiz Demokratik eğilimli devlet olan General Rob Bonta, Boston'da dava açtı ve Kongre'nin hibeleri onayladığını ve ani iptallerinin “yasalar tarafından yetkilendirilmediğini” savundu. Dava, yaklaşık 250 milyon dolarlık iptal edilen hibeleri hedef aldı ve bunlardan yaklaşık 148 milyon dolar California'ya gitti.

California'ya takım elbise katılan Massachusetts, New York, New Jersey, Maryland, Illinois, Wisconsin ve Colorado vardı. Hiçbir Cumhuriyetçi devlet devlet davası açmadı.

Bonta'nın davası, ajansların net ve makul bir açıklama olmadan düzenleyici politikalarını aniden değiştirmesini yasaklayan İdari Prosedür Yasasına dayanıyordu.

Bir Biden ataması olan ABD Bölge Hakimi Myong Joun, eğitim departmanının hibeleri aniden feshetme kararının “keyfi ve kaprisli” olduğunu ve İdari Prosedür Yasası uyarınca yasadışı olduğunu kabul etti. “Programların hiçbirinin kişiselleştirilmiş bir analizi yoktu” dedi.

10 Mart'ta statükoyu korumak için geçici bir sınırlama emri verdi.

Bir federal temyiz mahkemesi bu emri kaldırmayı reddettiğinde, Trump yönetim avukatları Yüksek Mahkemeye başvurdu.

Vekili General Sarah Harris, ABD Eğitim Bakanlığı'na ve Kaliforniya eyaletine yapılan temyizde “Bu mahkeme, federal bölge mahkemelerinin anayasaya aykırı hükümdarlıklara yürütme şubesi fonu ve verilen kararlar vermeli” diye yazdı.

Bonta'nın ofisinden yapılan bir açıklama, Yüksek Mahkeme kararının “bu davadaki herhangi bir konuyu kesin olarak çözmediğini ve ön ihtiyati tedbir hareketinin hala beklemede olduğunu” söyledi.

Bonta yaptığı açıklamada, “Trump yönetimi, öğretmenleri okullardan çekecek ve öğrencilerimize boş sınıfları doldurmalarına hizmet etmeye hazır olmaya yakın olan yeni öğretmenleri önleyecek bir eğitim karşıtı gündemi izliyor” dedi. “Biz korumayı tercih ederdik [temporary restraining order]mahkeme sürecine saygı duyuyoruz ve davamızı alt mahkemede yapmaya devam etmeyi dört gözle bekliyoruz. ”

Bonta'nın davası, California Eyalet Üniversitesi ve California Üniversitesi'nin yaklaşık 56 milyon dolar değerinde sekiz hibeyi kaybettiğini söyledi. Federal hibelerin amacı, öğretmenleri kırsal veya kentsel alanlardaki “personele zor” okullarda çalışmak için işe almak ve eğitmekti.

İptal edilen programlar arasında, Cal State LA'ya Los Angeles Unified ve Pasadena Birleşik Okul Bölgeleri'nde yüksek ihtiyaç duyulan veya yüksek yoksulluk okullarında çalışmak üzere 276 öğretmeni eğitmek ve onaylamak için 7,5 milyon dolarlık bir hibe vardı.

Diğer iptaller, UCLA'da en az 314 ortaokul müdürünün yanı sıra birkaç Los Angeles County okul bölgesinde hizmet verecek matematik, İngilizce, bilim ve sosyal bilimler öğretmenlerini eğitmek için 8 milyon dolarlık bir program içeriyordu.

Bir açıklamada, California Teachers Assn. Başkan David Goldberg, Yüksek Mahkemenin kararını eleştirdi.

Goldberg, “Devlet okullarımızda devam eden personel sıkıntısıyla karşılaştığımız bir zamanda, siyasi gündemleri zorlamak için kritik kaynakları rehin tutmayan eğitimcilerin işe alımına ve elde tutulmasına daha fazla kaynak ayırmalıyız” dedi.

Times personel yazarı Daniel Miller bu hikayeye katkıda bulundu.