Trump'ın tarifeleri Apple'ın iPhone'u daha pahalı hale getirebilir

Nesrin

New member
San Francisco – İPhone, 21. yüzyıl ürünü – Kaliforniya yaratılışında ve tasarımında ve şimdi küresel ekonomide büyümüş.

Apple, iPhone'larının çoğunu Çin'de yapıyor, ancak son yıllarda Cupertino merkezli şirket ürünlerinden daha fazlasını Hindistan, Vietnam ve diğer ülkelerde yaptı. Toplamda, teknoloji devi, tüketicilerin ellerine AirPod'ları, iPad'leri ve Macbook'ları koymanın 50'den fazla ülkeye ve bölgeye dayandığını söylüyor.

Şimdi, bu küresel tedarik zinciri kuşatma altında.

Bu hafta Başkan Trump, Cumartesi günü tüm ülkelerden ithalat için% 10'luk bir tarife uygulayacağını söyledi. Yönetimi ayrıca Çin'de% 34, Vietnam'da% 46 ve Hindistan'da% 26'lık tarifeler ekledi.

“Apple saklanacak hiçbir yeri yok,” dedi Manoa'daki Hawaii Üniversitesi Asya Araştırmaları Profesörü Eric Harwit. “Teknolojilerini nerede yapsınlar, acı çekecekler, daha yüksek maliyetler görecekler.”

Trump'ın kapsamlı tarifeleri, hem yatırımcıları hem de küresel ekonomiyi ve Silikon Vadisi'nin büyümesini körükleyen dünyanın en değerli teknoloji şirketlerini sarstı. Ayrıca, bu küresel işletmelerin daha yüksek maliyetleri tüketicilere aktarıp aktarmayacağı veya bordrolarını kesip düşürmeyecekleri hakkında sorular ortaya koydular.

Apple özellikle zor oldu. Hisse senedi Perşembe günü% 9'dan fazla düştü ve Cuma günü% 7 daha düştü ve 188,38 $ 'dan kapandı.

Google'ın ana şirketi Alphabet, Meta, Chipmaker Nvidia ve Amazon da dahil olmak üzere diğer teknoloji Titanlarının hisse fiyatları da büyük düşüşler gördü ve teknoloji ağır Nasdaq Composit'in Cuma günü% 5,8 düşmesine neden oldu-Aralık ayında kaydının% 20'sinden fazla.

Seçkin, yatırımcılar arasında tarifelerin kalıcı hasara neden olabileceği konusunda endişeleri yansıtıyor, bu da ABD teknoloji endüstrisinin küresel olarak rekabet etmesini ve yapay zeka teknolojisini dağıtma yarışına hakim olmasını zorlaştırıyor.

Görevlerin, ürünlerin üretilmesi daha pahalı hale geldikçe, iPhone da dahil olmak üzere tüketici elektroniğinin maliyetlerini artırması bekleniyor.

Bir ticaret grubu olan Progress Odası'nda teknoloji politikası başkan yardımcısı Todd O'Boyle, “Teknoloji günlük hayatı kaplıyor ve bu tarifeler tüketici elektroniğine yönelik saldırılar” dedi. “Satın aldığımız her şeye saldırıyorlar ve küresel tedarik zincirlerine sahip herhangi bir yabancı parçayı içeriyor.”

Leviler, tüketicilerin bir iPhone için 2.500 $ daha fazla ödeme yapmasına neden olabilir ve bu da modele bağlı olarak kabaca 1.000 dolara mal olur.

Apple yorum talebine cevap vermedi.

Meta, Amazon ve Alfabe de tüketici araçları üretiyor, ancak diğer ülkelerdeki markalar tarafından satın alınan reklamlardan yılda milyarlarca dolar kazanıyor, Analistler diyor Bu reklamverenler harcamaları geri çekerse de düşebilir.

Meta yorum yapmayı reddetti, ancak yıllık raporu, tarifelerin veya bir ticaret anlaşmazlığının Çin tabanlı reklam gelirinin bir düşüşüyle sonuçlanabileceği olasılığını belirtiyor. Şirket ayrıca Vietnam'daki karma gerçeklik kulaklıklarının üretimini genişletti.

Telefonlar, kulaklıklar, akıllı hoparlörler ve diğer tüketici elektroniği yapan alfabe, işine zarar verebilecek imalat ve tedarik zinciri riskleri arasında tarifeler de belirtti. Yorum talebine yanıt vermedi.

Beyaz Saray, daha fazla imalat işini Amerika'ya geri kaydırmak istediği için tarifeler uyguladığını söyledi.

Yabancı üreticilere çok fazla güvenmek, “ABD tedarik zincirlerini jeopolitik bozulmaya ve tedarik şoklarına karşı savunmasız hale getirerek ekonomik güvenliği tehdit edebilir” dedi. yönetici emri.

Beyaz Saray sözcüsü Kush Desai, “Bu Amerika'nın ilk ekonomi politikaları ilk döneminde tarihi iş, ücret ve yatırım büyümesi sağladı ve Main Street'ten Wall Street'e kadar olan herkes Başkan Trump ülkemizin ekonomik geleceğini güvence altına alırken yine gelişecek” dedi.

Tayvan Semiconductor Manufacturing Co. ve Elma Amerika Birleşik Devletleri'nde daha fazla üretim tesisi inşa etmek.

Teknoloji endüstrisi, cumhurbaşkanının “Kurtuluş Günü” olarak adlandırdığı şeyden önce daha fazla tarife için hazırlanıyor.

Trump yönetimi, teknoloji şirketlerinin bilgisayar donanım ve ekipmanlarını depolayan ve yöneten veri merkezleri oluşturmak için kullandıkları malzemeler olan bazı otomobil parçalarına ve ithal alüminyum ve çeliklere tarifeler getirdi.

Yönetim, bu malzemeleri bakırla birlikte en son tarifelerden kurtardı. Güç elektroniği ve AI sistemlerinin de Beyaz Saray'ın “karşılıklı tarifeler” olarak adlandırdığı şeyden çıkarıldığı yarı iletkenler.

Teknoloji şirketlerinin tarifelerin maliyetlerine tam olarak nasıl tepki vereceği hala belirsiz. Trump, işletmelerin üretimi ABD'ye geri kaydırmasını isterken, üretimi daha düşük tarife oranlarına sahip yerlere taşıyabilirler. İşletmelerin yeni fabrikalar inşa etmesi yıllar alacaktı.

Bu tarifelerin kalmayacağı da mümkündür.

Trump'ın ilk döneminde, Elma Akıllı saati de dahil olmak üzere bazı ürünleri için Çin'den ithalata uygulanan tarifelerden muafiyet aldı. Trump'ın ikinci dönemindeki tarifeleri Çin'in ötesine geçerek daha fazla ülkeyi etkiliyor.

USC'nin Marshall İşletme Okulu'ndaki Randall R. Kendrick Global Tedarik Zinciri Enstitüsü'nün kurucu direktörü Nick Vyas, Trump yönetiminin işletmelere, üretimi Çin dışındaki yerlere kaydırmanın yeterli olmadığını belirttiğini söyledi.

“'Piyasamı senin için açtığım her dolar, pazarı benim için açmana ihtiyacım var [to] Aynı derecede, '' dedi Trump'ın düşüncesini anlattı.

Bazı teknoloji şirketleri ABD'ye daha fazla üretimi geri getirmek için çaba sarf etti

Bunların arasında dünyanın en değerli şirketlerinden biri olan Santa Clara merkezli yonga üreticisi Nvidia var.

Görünüşe göre NVIDIA, yarı iletkenlere muafiyet nedeniyle tarifelerin bruntundan kurtulacak olsa da, bazı endüstri gözlemcileri daha fazla tarife gelebileceğini söyledi.

Trump Perşembe günü gazetecilere verdiği demeçte, fişler için tarifelerin masanın dışında olup olmadığı sorulduğunda “cips çok yakında başlıyor”.

Nvidia'nın genel müdürü Jensen Huang, geçen ay analistlerle bir Soru -Cevap'ta “Birçok farklı yerde üretiyoruz. İşleri değiştirebiliriz” dedi. “Tarifelerin kısa vadede bizim için küçük bir etkisi olacak. Uzun vadeli, karada üretimimiz olacak.”

Şubat ayında Apple, ABD'ye Houston'da bir üretim tesisi açmak da dahil olmak üzere çeşitli çabalara gidecek 500 milyar dolar yatırım yapacağını söyledi.

Şirket yıllık raporunda, üretiminin “büyük ölçüde” olduğunu, öncelikle Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Tayvan ve Vietnam anakarasında bulunan ortaklar tarafından yapıldığını söyledi.

İPhone'ların ve diğer elma ürünlerinin yapıldığı yerde değişmek kolay değildir.

Harwit, Çin'in Apple ürünlerinde yüksek kaliteli özellikleri karşılayabilecek mühendisleri var ve ABD'nin aynı becerilere sahip çok sayıda mühendis bulunmadığını söyledi.

“Apple'ın uzun yıllar boyunca geliştirdiği, Apple'ın Çin'den vazgeçmesini ve ABD'nin Amerika Birleşik Devletleri'nde gerçekten ihtiyaç duydukları yetenekli işçilerin ihtiyaçlarını karşılaması için çok zorlaşan üretim uzmanlığı seviyesi” dedi.

Wedbush Securities genel müdürü Daniel Ives, Apple'ın tedarik zincirlerinin sadece% 10'unu Asya'dan ABD'ye taşımanın üç yıl ve 30 milyar dolar alacağını söyledi.

Ives, “Apple ve genel teknoloji tedarik zincirinin ABD'ye taşınması şansı, 3.500 $ iPhone, 2.500 $ TV ve 300 $ AirPod'u sevmediğiniz sürece, fantezi, kurgusal bir masal” dedi.