Sütun: Başkanın suçluları sınır dışı etmesi gerekmiyor muydu?

Nesrin

New member
Bu, kelimenin tam anlamıyla mantıksız olarak ortaya çıkacak, ancak bence Irak ve Afganistan'ın bir deniz gazisi olan Huntington Park Belediye Başkanı Arturo Flores, Güney Kaliforniya belediye başkanlarıyla göçmenler ve gümrükler tarafından toplanan göçmenlerin “belgeleri ya da yok” gibi topluluklarda topluluklarda toplandıkları bir basın toplantısında ilan ettiğinde doğru bir noktaya sahipti.

“Başkan yabancı bir istila hakkında konuşmaya devam ediyor,” dedi Flores Perşembe. “Bizi diğeri olarak boyamaya çalışıyor. 'Hayır, Amerikalılarla uğraşıyorsun' diyorum.”

Kaliforniya'nın yıllardır aramızda yaşamış olan tahmini 1,8 milyon belgesiz göçmen, onlarca yıldır burada çalışan ve vergi ödeyen, Amerikan doğumlu çocuklarını okullara gönderen, vatandaşların tüm sorumluluklarına eksi haklara sahiptir. Evet, teknik olarak, yasayı çiğnediler. (Bu nedenle, bir suçlu olan Başkan Trump da var ve montaj mahkemesi kayıplarının kanıtladığı gibi Anayasayı her gün ihlal etmeye devam ediyor.)

Ancak bölgemizin belgesiz Meksika ve Orta Amerikalı göçmenleri hayatımıza ayrılmaz bir şekilde gömülmüyor. Çocuklarımıza önem veriyorlar, evlerimizi inşa ediyorlar, hendeklerimizi kazıyorlar, ağaçlarımızı kesin, evlerimizi, otellerimizi ve işletmelerimizi temizliyorlar, bulaşıklarımızı yıkıyor, mahsullerimizi seçiyorlar, kıyafetlerimizi dikiyorlar. Birçok küçük işletme, ipotek ödüyor, üniversitelere gidiyor, mesleklerinde yükseliyor. 2013 yılında Kaliforniya Barına kabul edilen ilk belgesiz göçmen Sergio Garcia hakkında yazdım. O zamandan beri ABD vatandaşı oldu ve kişisel yaralanma hukuk firmasına sahip.

Bu Kaliforniyalıların yasaları yerli doğumlu Amerikalılardan çok daha az olasıdır ve Trump yönetimi, İç Güvenlik Sekreteri Kristi Noem ve Savunma Sekreteri Pete Hegseth tarafından kendilerine, Deniz Piyadelerinde tiyatro çağrısında bulunan terörün saltanatını hak etmiyorlar.

Geçen hafta belediye başkanlarının haber konferansını organize eden Los Angeles belediye başkanı Karen Bass, “ancak ebeveynleri ve çocukları birbirinden ayırdığınızda ve işyerlerine baskın yaptığınızda ve sokaklarımızda zırhlı karavanları çalıştırmaya çalışmadığınızda,“ ancak ev deposuna ve işyerlerine baskın düzenlediğinizde, ”Duyduğunuzu duyarak başladık” dedi.

Ve lütfen, Kongre bir araya gelip Başkan Biden altında iki partili bir göçmenlik reformu tasarısını dövdüğünde, Trump Cumhuriyetçilerin rasyonel bir politika istemediği için onu öldürmesini istedi, bu konuda Demokratları çekmeye devam etmek istedi.

Ancak burada belgesiz göçmenleri yuvarlamaktan ve ailelerini terörize etmekten daha fazlası var gibi görünüyor. Trump 2.0'ın “Pahal California” aşamasına girmiş gibi görünüyoruz.

Flores, “Trump'ın Kaliforniya'da ekonomiye nasıl zarar verileceği ve kaosa neden olacağı konusunda bir hiperfokus var ve bu kampanyayı gerçekten ikiye katlıyor” dedi. Bir anlamı var.

Perşembe günü gazetecilere verdiği demeçte, California Sen. Alex Padilla'nın yere güreştiği ve bir soru sormak için Daring'e yüz yüze kaldığı Westwood Federal Binası'ndaki bir basın toplantısında gazetecilere verdiği demeçte, “Şehri bu valinin ve bu belediye başkanının bu ülkeye verdiği külfetli liderlikten kurtarmak için burada kalıyoruz” dedi. “Biz uzaklaşmıyoruz.”

Yani şimdi rejim değişiminden mi bahsediyoruz? (Eski Harvard Hukuk Profesörü Laurence Tribe'nin Bluesky'ye söylediği gibi, demokratik olarak seçilmiş liderleri değiştirmeyi amaçlayan askeri güç kullanımı “bir darbenin tanımıdır”.)

Noem'in kasıtlı cehalet ve inflamatuar söylemin zararlı karışımı neredeyse sahte olmak için çok gülünç. Trump'ın şehrimizin isyancılar tarafından alevlendiği, askeri sokaklarımızdan devriye bırakılmadan Los Angeles'ın “yıllardır görmediğimiz gibi bir suç mahalli olacağını” ve “ücretli ayaklanmalar” ın buz karşıtı protestoları körüklediği.

Haberlerde ve mahallelerimizde oynadığını gördüğümüz şey, şiddetli bir tepkiyi tetiklemek için tasarlanmış korku, travma ve gözdağı ve gerçekliğin, mavi devletlere daha fazla Trump yönetimi saldırıları için zemini yumuşatmak için, Amerika'nın otokratik isteklerine karşı çıkmasıdır.

Trump, haftalarca, Kaliforniya'yı – muhtemelen yasadışı olarak – devlet okulları ve üniversiteler için federal finansmandan mahrum bırakmayı, çeşitlilik, eşitlik ve içerme programları, göç, çevre düzenlemeleri vb.

Ve yine de, belki de dünyanın en cahil devlet başkanı olduğu için, aniden Kaliforniya ekonomisini sakatlamanın onun için kötü politika olabileceğini fark etmiş gibi görünüyor. Perşembe günü, kendi karışık bir şekilde, belki de binlerce devletin çiftliği ve misafirperverlik işçilerini sınır dışı etmenin arkadaşlarına, işverenlerine acı verebileceğini önerdi. (Örneğin Central Valley yetiştiricileri ve tarımsal işletme PAC'leri, 2024'te Trump'ı ezici bir şekilde destekledi.)

Trump, “Çiftçilerimiz kötü bir şekilde inciniyor, bilirsiniz, çok iyi işçileri var. 20 yıldır onlar için çalıştılar” dedi. “Onlar vatandaş değiller, ama harika oldukları ortaya çıktılar. Ve bu konuda bir şeyler yapmamız gerekecek.”

Birçok Kaliforniyalı gibi, göçmenlere yönelik bu saldırı karşısında çaresiz hissediyorum.

Bir guatemala, büyüyen üç genç çocuğun babası olan, hurdalık çeken bir iş dünyası olan bir babayı düşündüm. Birkaç yıl önce yerel ev depoumda tanıştım ve ev detritusunu çekmesi için birkaç kez işe aldım. Bir keresinde, şehri yardım edemedikten sonra, caddemin sonunda yerel köpeklerin çiş pedi haline gelen küçük bir kumulun kumunu çekti.

Onu bu hafta aradım – kurtulmam gereken daha fazla şey var ve işi kullanabileceğinden emindim. Cuma sabahı erken saatlerde iki işçi ile zamanında geldi. İki hafta içinde çalışamadığını ancak yakında Home Depot'a dönebileceğinden umutlu olduğunu söyledi.

“Çocuklarınız nasıl?” Diye sordum.

“Endişeleniyorlar,” dedi. “Sıkıştıysanız ne yapacağız?” Diye soruyorlar.

Onlara üzülmemelerini, işlerin yakında normale döneceğini söyler. Kaçtıktan sonra mesaj attı: “Bugün bana yardım ettiğin için çok teşekkür ederim. Tanrı seni korusun.”

Hayır, Tanrı onu korusun. Çok çalışmak için. İyi bir baba olduğun için. Ve hala inanmak için, oranlara karşı, Amerikan rüyasında.

@rabcarian.bsky.social @rabcarian