Newsom, Harris'in eski siyasi yardımcısını dördüncü özel kalem olarak işe aldı

Nesrin

New member
Vali Gavin Newsom Pazartesi günü özel kalemi Dana Williamson'ın ayrıldığını duyurdu ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in eski yardımcısı Nathan Barankin'i altı yıl içinde bu en üst pozisyona gelen dördüncü kişi olarak atadı.

Demokrat lider, California valisi olarak son iki yıllık görevine başlarken ve siyasi geleceği hakkında spekülasyonlar artarken, deneyimli bir Sacramento operatöründen Washington'da daha fazla deneyime sahip bir diğerine geçiş yapıyor.

Newsom yaptığı açıklamada, “Dana'nın avukatlığını ve son iki yılda Kaliforniya eyaletine ve halkına verdiği hizmetleri çok takdir ediyorum” dedi. “Nathan'a hoş geldin demekten onur duyuyorum; onun liderliği ve vizyonu, yönetimimizin daha uygun maliyetli, sağlıklı ve müreffeh bir Kaliforniya yaratma sözümüzü yerine getirmeye devam etmesini sağlayacaktır.”

Newsom'un Kabine Sekreteri Ann Patterson ile evli olan Barankin, danışmanlık firmasından ayrıldı ve iki ay önce uzun bir geçiş döneminde kıdemli danışman olarak valilik ofisine katıldı. Başarısız olan 2020 başkanlık adaylığı sırasında Harris'in ABD Senatosu'nda özel kalemi olarak kıdemli danışmanı olarak görev yaptı ve Kaliforniya başsavcılığında onun sağ kolu olarak çalıştı.

Önceki valilerle karşılaştırıldığında Newsom'da özellikle yüksek personel değişimi yaşandı. Barankin'in Newsom'un ofisindeki öncüllerinin her biri, yaklaşık iki yıl boyunca hızlı tempolu ve zorlu görevleri üstlendi.

Eski Vali Arnold Schwarzenegger için çalışan Cumhuriyetçi strateji uzmanı Rob Stutzman, “Bu çok yorucu bir iş” dedi ve Barankin'i “iyi deneyimli, dengeli, istikrarlı bir adam” olarak tanımladı.

“Kimin daha iyi bir seçim olabileceğini düşünemiyorum” dedi.

Vali, 2018'de Washington DC'den politika duayeni ve Hillary Clinton'ın uzun süredir yardımcısı olan Ann O'Leary'yi, Sacramento'yu pek tanımamasına rağmen ilk özel kalemi olarak işe aldığında Kaliforniyalı politikacıları şaşırtmıştı. O'Leary, yönetimini yerden kaldırdıktan, dönemin Başkan Trump'a karşı mücadele ettikten ve COVID-19 salgınının ilk çalkantılı yılında eyaletin tepkisini yönettikten sonra kenara çekildi.

Newsom, 2020'nin sonunda O'Leary'nin yerine Kaliforniya hükümeti içinde ve dışında çalışma deneyimine sahip kıdemli bir siyasi ajan olan Jim DeBoo'yu işe aldığında ters yöne gitti. DeBoo, valinin yasa yapıcılar ve çıkar gruplarıyla ilişkilerinin istikrara kavuşturulmasına ve eyaletin salgın sonrası normalliğe giden yolu. Vali, GOP'un kendisini 2021'de görevden geri çağırma çabasından sağ kurtulurken ve 2022'de yeniden seçilerek ikinci döneme geçerken Newsom'un ekibine rehberlik etti.

Williamson, 2023'ün başlarında DeBoo'nun yerine Newsom'un ofisine katıldı ve eski Vali Jerry Brown'un akıllı ve sert Kabine sekreteri olarak ün kazandı. Kaliforniya'nın bütçe görünümünün hızla fazlalıktan kıtlığa dönüştüğü ve Newsom'un programları kesmek ve bazı politika vaatleri için finansmanı ertelemek zorunda kaldığı bir dönemde görevi devraldı.

Valinin petrol endüstrisiyle olan siyasi mücadelesine öncülük etti, fast food işçilerinin ücretleri ve işyeri davaları konusunda iş dünyası ile işçiler arasındaki anlaşmaları kolaylaştırdı ve Newsom 2024 başkanlık seçimleri sırasında ülkeyi dolaşırken Sacramento'da istikrarlı bir destek sağladı.

Williamson yaptığı açıklamada, “Bu işi bırakmak her zaman zordur, ancak iki kısa yıl içinde kalıcı bir etki yarattık” dedi. “Üç valinin emrinde hizmet etme onuruna sahip oldum ve en çok neyi özleyeceğim sorulduğunda cevabım hep aynı oluyor: tanıdığım en zeki ve en kararlı insanlardan bazılarıyla çalışma ayrıcalığı. Yaşadığım her gün için minnettarım.”

Newsom, kürtaja erişim, iklim değişikliği programları ve afet yardımı gibi konularda ve Kaliforniya'nın gelecekteki korkunç bütçe görünümünü kötüleştirme tehdidi oluşturan federal finansmandaki milyarlarca dolarlık potansiyel kayıp konusunda yeni gelen Trump yönetimine karşı savaşa hazırlanırken dizginleri Barankin alıyor.

Newsom, 2028'de olası bir başkanlık yarışına hazırlanırken, yeni genelkurmay başkanı aynı zamanda evsizlik, konut krizi ve diğer büyük resim sorunlarıyla boğuşan bir eyaletin 40. valisine olumlu bir miras bırakma göreviyle de karşı karşıya kalacak.

Barankin, “Hem zorlukların hem de fırsatların olduğu bir dönemde bu role adım attığım için büyük bir onur duyuyorum” dedi. “Genelkurmay başkanı olarak odak noktam, valinin istihdam yaratma, güvenli mahalleler sağlama ve eyaletimizdeki her ailenin sağlığını ve refahını iyileştirme yönündeki cesur gündemini ilerleterek Kaliforniya halkına hizmet etmek olacak.”