Nevada ve Arizona, Kaliforniya'nın kürtaj oylama önlemi stratejisini takip ediyor

Nesrin

New member
LAS VEGAS —

Nevada'daki organizatörler geçtiğimiz ay, Kasım ayındaki oylamada kürtaj haklarını güvence altına alan bir tedbirin konulmasını destekleyen seçmen imzalarının akınını kutladılar.

Ancak işleri bitmedi, hatta bitmedi.

Nevada, Kaliforniya'nın iki yıl önce yaptığı gibi, kürtaj aktivistlerinin üreme haklarının korunmasını seçmenlerin eline vermek için çalıştığı bir düzine kadar eyaletten biri. Ancak liberal Kaliforniya'nın aksine, bu eyaletlerin bazılarındaki organizatörlerin zorlu bürokratik engellerin üstesinden gelmeleri ve düşmanca siyasi muhalefetin üstesinden gelmeleri gerekiyor.

Komşu Nevada'da eyalet anayasasını değiştirmeye yönelik oylama önlemlerinin art arda iki genel seçimde seçmenler tarafından onaylanması gerekiyor.

Üreme Özgürlüğü için Nevadalılar'ın kampanya yöneticisi Tova Yampolsky, Mayıs ayında seçim yetkilileri tarafından imzaların resmi olarak sayıldığı sırada Strip'teki kumarhanelerden sadece birkaç dakika uzaklıktaki bir kafede “Süreci yeniden yaşamak zorunda kalacağız” dedi. eyalet çapında.

Yampolsky gibi organizatörler için bu, ABD Yüksek Mahkemesi'nin 2022'de ülke çapında kürtaj hakkını iptal etmesinden sonra zaten belirsiz olan siyasi ortamda en az iki yıl daha belirsizlik anlamına geliyor. 2024 GOP adayı olduğu düşünülen eski Başkan Trump şu ana kadar yarı yolda kaldı. Ulusal kürtaj yasağı çağrısında bulunarak, erişimin sınırlandırılmasını destekledi ve Roe vs. Wade'i bozan muhafazakar yargıçların atanması konusunda övgüyü hak etti.

Yampolksy'nin ekibi sürekli değişen durumda dikkat çekmek için mücadele etmek zorunda kalacak, ancak bazı açılardan seçmen onayını almak işin kolay kısmı. Son anketler Nevadalılar arasında kürtaja güçlü bir destek olduğunu gösteriyor.

Zor olanın oy pusulasına giden yol olduğu ortaya çıktı. Kampanya, oy pusulası dili konusunda Cumhuriyetçilerin desteklediği yasal itirazları zaten savuşturdu. Şimdi, en son genel seçimlerde kullanılan toplam oyların %10'una eşit (Kaliforniya'nın %8 barajının üzerinde) yeterli sayıda uygun imza toplayıp toplamadıklarını görmek için bekliyorlar. Kaliforniya'da imza için herhangi bir coğrafi zorunluluk bulunmazken, Nevada'da desteğin eyaletteki dört kongre bölgesinin her birinden eşit şekilde toplanması gerekiyor.

Yampolsky, “Her oy için mücadele etmek zorunda kalacağız” dedi. “Hiçbir şeyi olduğu gibi kabul etmiyoruz.”

Yüksek Mahkeme'nin federal kürtaj korumasını bozan kararından birkaç hafta sonra, Kaliforniya Yasama Meclisi, “kürtaj yaptırmayı seçme temel hakkını” garanti altına almak için eyalet çapında bir oylama tedbirini onaylayan ilk parlamentolar arasında yer aldı. Vali Gavin Newsom'un da aralarında bulunduğu üst düzey Demokratlar, kampanyaya milyonlarca dolar aktarılmasına yardımcı oldu ve Kasım 2022 seçimlerinde seçmenlerin yaklaşık %67'si bu tedbiri onayladı.

Aralarında Ohio, Michigan ve Vermont'un da bulunduğu az sayıda eyaletteki seçmenler benzer korumaları onayladı. Arizona, Montana, Colorado, Arkansas ve Florida gibi eyaletlerde artık daha fazla inisiyatif çalışması sürüyor.

İlerici davaları destekleyen Oylama Girişimi Strateji Merkezi'nin genel müdürü Chris Melody Fields Figueredo, “Halkın iradesinin duyulmasını sağlamada doğrudan demokrasinin oynadığı önemli rolü görüyoruz” dedi. “Oylama tedbirleri gelişen bir demokrasinin önemli bir parçasıdır. Bu, insanlara inanılmaz derecede popüler olan ve çoğu zaman parti sınırlarını aşan konularda oy verme yetkisini veriyor.”

Bazı eyaletlerde doğrudan demokrasi yoluyla kürtaj haklarına ulaşma konusunda diğerlerine göre daha zor bir yol var ve son yıllarda oylama girişimi sürecini daha da zorlaştırmaya yönelik yasal girişimler çoğaldı.

Fields Figueredo, “Her yasama oturumunda halkın iradesini baltalamaya yönelik yeni çabalar görüyoruz” dedi.

Kaliforniya oylama tedbirlerinin kazanılması için oyların basit çoğunluğu gerekiyor. Altı haftalık hamilelikten sonra kürtajın yasaklandığı Florida'da, girişimler oyların yüzde 60'ının üstün çoğunluğunu gerektiriyor ve eyaletteki Cumhuriyetçiler yakın zamanda bu eşiği üçte iki oya, yani yüzde 66'ya kadar yükseltmeye çalıştı.

Arizona'da 15 haftalık hamilelikten sonra kürtaj yasaklandı ve üreme sağlığı savunucuları, bir eyalet mahkemesinin yakın zamanda neredeyse tamamen yasaklama girişiminde bulunmasının ardından gelecekteki erişim konusunda temkinli olmaya devam ediyor. Organizatörler, Kasım ayında kürtaj erişimini güvence altına alacak bir oylama tedbirine hak kazanmak için şimdiden yeterli imzayı aldıklarını söylüyorlar.

Arizona'da oylamaya girebilmek için girişimlerin seçmenlerin en az %15'ine eşit imza alması gerekiyor ve Yasama Meclisi bu eşiğin yalnızca eyalet çapında değil, her kongre bölgesinde karşılanması için yeni bir gereklilik eklenmesini önerdi. Arizona Cumhuriyetçileri ayrıca Yasama Meclisinin oylama girişimleri ile alınan bazı kararları dizginlemesine izin verecek bir yasa çıkarmaya çalıştı, ancak ironik bir şekilde bu teklifin seçmenlere sunulması gerekiyordu ve 2022'de reddedildi.

Kürtaj haklarına yönelik oylama tedbirlerinin devam ettiği Arkansas ve Missouri'deki Cumhuriyetçi milletvekilleri de bölge sakinlerinin sandıkta yasa çıkarmasını zorlaştırmaya çalıştı.

Eski adı NARAL Pro-Choice America olan Herkes İçin Üreme Özgürlüğü başkanı ve genel müdürü Mini Timmaraju, zamanlamanın tesadüf olmadığını söyledi.

Timmaraju ülke çapındaki kürtaj karşıtı milletvekilleri hakkında “Çoğunluğa sahip değiller ve bu konuda uzun zamandır çoğunluğa sahip değiller” dedi. “Bu ülkede çoğunluğun iradesini alt üst etmek ve tersine çevirmek için bütün bir mekanizmayı yönettiler.”

Kürtaj karşıtı aktivistler, bazı rakip oylama tedbirlerini destekleyerek bu girişimleri engellemek için çalışıyorlar. Kürtaj hakları gruplarının söylediğine göre bu hareket, seçmenleri caydırmak ve kafalarını karıştırmak için kullanılıyor.

Nevada Yaşam Hakkı Direktörü Melissa Clement kendi eyaletinde bu öneriye karşı çıkıyor ve Demokratları “bir kadının alabileceği en zor ve travmatik kararlardan birini alıp bunu siyasi yem olarak kullanmakla” suçluyor.

Organizatörler yeni önerilen kuralları vatandaşların öncülük ettiği girişimlerin başarısını zorlaştıran stratejik engeller olarak görürken, onları destekleyen Cumhuriyetçiler eyalet anayasalarını değiştirmenin daha fazla önlem gerektiren ciddi bir konu olduğunu söylüyor.

Kürtajın çoğunun yasak olduğu Teksas ve Batı Virginia da dahil olmak üzere bazı eyaletler vatandaşların öncülük ettiği girişimlere hiçbir şekilde izin vermiyor.

Kaliforniya'da olduğu gibi Nevada'da da 24 haftaya kadar kürtaj yasal ve sağlayıcılar diğer eyaletlerden de hasta akını gördüklerini bildirdi. 1990 yılında Nevada seçmenleri, Yüksek Mahkeme'nin kürtajın daha fazla kısıtlanması yönünde karar vermesinin ardından kürtaj haklarını koruyan bir referandumu kabul etti.

Planned Parenthood Votes Nevada'nın genel müdürü Lindsey Harmon, Dobbs kararından önce bile Nevadalıların “bireysel özgürlüklere” öncelik verdiğini söyledi. Eyaletinde kürtaj yasal olsa da geleceğin kimin görevde olduğuna bağlı olmasından korkuyor.

Harmon, “Dışarıda hâlâ tehditler var” dedi. “Bir tedbiri başarılı bir şekilde geçirseniz bile, geri dönüp onu uygulamanız gerekir. Yasama Meclisinin artık anayasal açıdan geçerli olmayan eski yasaları geri çekmesini sağlamalısınız. Düzenleyici kurumlardan oraya gitmelerini ve düzenlemeleri şu anda eyalet anayasasında olanla eşleşecek şekilde değiştirmelerini istemelisiniz. Dolayısıyla bu hiç bitmeyen bir mücadeledir.”

Associated Press bu rapora katkıda bulunmuştur.