Kamala Harris'in Berkeley'inde liberal politika büyümenin bir parçası

Nesrin

New member
BERKELE —

Kamala Harris'in kendisini ülkenin ilk kadın başkan yardımcısı olarak tanımlamak için kullandığı bir ifade olan “İlk ama son değil” yazan bir tişört giyen 9 yaşındaki Violet, Demokratların adayı olan ilkokulunun önünde duruyordu. Bir zamanlar katıldım ve eski Başkan Trump'ın gelecek ay seçilmesi durumunda gelecek konusunda endişeliydim.

Yaklaşık on yıl boyunca oy kullanamayacak olan Violet, “Kürtajın artık söz konusu olamayacağı korkutucu” dedi.

60 yaşındaki Harris'in Berkeley'de büyüyen küçük bir kız olmasından bu yana çok şey değişti, ancak ilerici aktivizm şehrin DNA'sının merkezinde yer almaya devam ediyor ve çoğu kişi için çocukluğun normal bir parçası. Hippi karşı kültürü, ifade özgürlüğü ve savaş karşıtı hareketleriyle tanınan liberal Körfez Bölgesi şehri, Harris'in erken dönemde şekillenmesine yardımcı oldu.

Berkeley'deki Thousand Oaks İlköğretim Okulu'ndaki dokuz yaşındaki kızlar, mezun Kamala Harris'in ilk kadın başkan olmasını destekliyor.

(Peter DaSilva / Times İçin)

Harris'in hırsları Thousand Oaks İlköğretim Okulu'nda yeşerdi; burada Berkeley'in gönüllü ırk ayrımına son verme programının bir parçası olarak otobüsle yeni bir okula giden ilk öğrenciler arasında yer alırken, ülkenin diğer bölgeleri bölgelerin birleşmesine direniyordu.

“Öğrenciler bölgenin her yerinden geldiği için çok çeşitli bir gruptuk; Bazıları toplu konutlarda büyüdü, diğerleri ise profesörlerin çocuklarıydı,” diye yazdı Harris 2019 anı kitabı “The Truths We Hold.”

Ünlü UC Berkeley kampüsüne sadece birkaç dakika uzaklıkta, vegan kafelere ve “sıfır atık” mağazalarına ev sahipliği yapan büyüleyici bir plazanın yakınındaki sakin bir sokakta yer alan Thousand Oaks İlkokulu okul bahçesinde mezun Harris'in ve diğer engelleri yıkan kadınların renkli bir duvar resmi bulunuyor. Bu ayın başlarında açık mavi bir günde bir grup kız TikTok trendleriyle dans ederken, dördüncü sınıf öğrencisi Arie Van Trump “hiçbir başkanla akraba OLMADIĞINI” hemen açıkladı.

Harris'le paylaştığı memleket hakkında “Bence herkesin birleştiği, Siyahların hayatlarının önemli olduğu ve tüm bunların olduğu bir yerde olmak gerçekten harika” dedi.

California'daki misyonlar ve Berkeley'in ilk siyahi öğretmeni Ruth Acty hakkında dersler alırken, Van Trump sınıf arkadaşlarından Project 2025 hakkındaki endişelerini duydu. Harris'i destekliyor ve göç ve evsizliğe daha insani çözümler bulacağından umutlu.

“Umarım başkan olarak tarih yazar. Bu, diğer ülkelere ırkçı ya da cinsiyetçi olmamaya hazır olduğumuzu göstermek gibi olurdu” dedi.

Başkan yardımcısının mezun olduğu Berkeley'deki Thousand Oaks İlkokulu'ndaki öğrenciler dördüncü sınıfta bile oyun oynamadıkları zamanlarda politika konuşmaya hazırlar.

(Peter DaSilva / The Times İçin)

Harris, Berkeley'deki bir dublekste yaşadığı gelişim yıllarını, göçmen bir çocuk için ideal bir yer ve Siyah liderliğe etkili bir giriş olarak tanımladı.

Anne ve babası Berkeley'e yurt dışından gelmişti; babası Donald Harris Jamaika'dan, annesi Shyamala Gopalan ise Hindistan'dan; Harris, “The Truths We Hold” adlı kitabında “sivil haklar hareketine katılırken” üniversitede “tanıştıklarını ve birbirlerine aşık olduklarını” yazdı.

Annesinin, UC Berkeley'deki Sproul Plaza'daki sabun kutularında açık sözlü aktivistleri izlerken yaşadığı hayat değiştiren deneyimi anlatıyor; Vietnam Savaşı protestocularının yanında yürüyoruz ve Martin Luther King Jr.'ın konuşmasını dinliyoruz.

Harris, ilk günlerinin çoğunu, şarkıcı Nina Simone'un 7 yaşındayken performans sergilediği ve ünlü yazarlar Maya Angelou ve Alice Walker'ın kitap imza günleri düzenlediği, Berkeley'deki bir Siyah kültür merkezi olan Rainbow Sign'da geçirdi.

Kamala Harris (solda) ve kız kardeşi Maya, Berkeley aktivistleri ve profesörleri arasında, özellikle de anneleri Shyamala Gopalan tarafından büyütüldü.

(Kamala Harris'in “Tuttuğumuz Gerçekler: Bir Amerikan Yolculuğu” kitabından)

Geleceğin başkan yardımcısının “geleceğin neler getireceğini hayal etmeye başlayabildiğini” yazdığı yer burasıydı.

“Bu bir vatandaşın yetiştirilme tarzıydı, bildiğim tek türdü ve herkesin de deneyimlediğini varsayıyordum.”

San Francisco Denetim Kurulu üyesi ve belediye başkanlığına aday olan Aaron Peskin, Berkeley'in Harris için “her şeyin başladığı yer” olduğunu söyledi. Peskin, Thousand Oaks İlköğretim Okulu'nda Harris'le sınıf arkadaşıydı. Anılarındaki siyah beyaz bir fotoğraf, onu birinci sınıf sınıflarında at kuyruklu minik bir Harris'in yanında bacak bacak üstüne atmış halde otururken gösteriyor.

Aile yemeği masasında Ronald Reagan'a sövüp sayan İsrailli bir göçmen olan annesinin, Harris'in annesiyle özel bir dostluk kurduğunu söyledi.

Peskin, “Bu ufuk açıcı, gerçekten önemli Amerikan aktivizminin çoğu Berkeley ve San Francisco'da başladı” dedi.

Peskin, Ağustos ayında San Francisco'daki Fairmont Otel'deki gösterişli bir bağış toplama etkinliğine uğradığında Harris'le yeniden bağlantı kurdu. Gözünü yakaladı ve ona el salladı, dedi. Gizli Servis ajanları yol açtılar ve birbirlerine sarıldılar.

“Kendi kendime 'Bu ne kadar havalı?' diye düşündüm” dedi. “Anaokulu arkadaşım.”

Eyalet Senatörü Nancy Skinner (D-Berkeley) tutkulu şehrin şekillendirdiği başka bir politikacıydı. Üniversitede çevre bilimi okumak için 1970'lerde Palos Verdes'ten oraya taşındı ve hiçbir siyasi hedefi olmadığını söyledi. Ancak çok geçmeden Roe ile Wade arasındaki kavganın cazibesine kapıldı ve başkalarını, büyük bir partinin başkanlık adaylığı için yarışan ilk Siyah kişi olan Shirley Chisholm'a oy vermeye ikna etmeye başladı.

Kaliforniya Yasama Meclisi'ne seçilmeden önce henüz öğrenciyken Berkeley Kent Konseyi'nde görev yapmış olan Skinner, “Bu coşku, bu gurur, derin bir söylem vardı” dedi. “Büyürken kongre üyemin kim olduğunu bile bilmiyordum ve şimdi gittiğiniz her yerde siyasi forumların ve işe alım görevlilerinin sizi oy vermek veya seçim bölgelerinde yürümek için kayıt yaptırmaya çalıştığına dair tabelalar vardı.”

Berkeley uzun zamandır karşı kültür aktivizminin merkezi olarak biliniyor; hippilerin 1969'da inşasına yardım etmesinden bu yana UC sahasındaki Halk Parkı bunu temsil ediyor.

(İlişkili Basın)

Harris, yüksek riskli başkanlık seçimlerinde ılımlı kararsız eyalet seçmenlerine hitap etmeyi amaçladığı için (seçmenlerin yalnızca %3'ünün kayıtlı Cumhuriyetçi olduğu) aşırı sol şehri tam olarak benimsemedi. Ama Berkeley kesinlikle onu kucakladı.

Harris ve aday arkadaşı Tim Walz'un kampanya tabelaları her yerde. Berkeley okul bölgesi ve şehrin turizm bürosunun web sitelerinde Harris'in buradaki çocukluğunu anan sayfalar var. Ve birçoğu, tarih yazan başkan adayıyla uzun zaman önce gelen bağlantıların çığırtkanlığını yapıyor.

Skinner bir zamanlar Harris'in sarı boyalı çocukluğunun geçtiği evden sadece birkaç blok uzaktaki Bancroft Way'de yaşıyordu ve şehir yetkilileri burayı resmi bir dönüm noktası yapmayı düşünüyorlardı.

Berkeley Belediye Meclis Üyesi Ben Bartlett, Harris'in ortaokuldayken Oakland'daki teyzesinin evinde vakit geçirdiği sırada kendisine bebek bakıcılığı yaptığını söyledi.

Bartlett'in hikayesi Berkeley'in özeti: Annesinin onlarca yıl önce dağılan radikal siyasi grup olan Kara Panter Partisi'nin ilk üyelerinden biri olduğunu söyledi; babası, uygun fiyatlı konutlar için mücadele eden bir sosyal adalet savunucusuydu ve amcası, Kaliforniya'da çığır açan ABD Temsilcisi Ron Dellums'du.

“Çok toplum odaklı bir yer, dolayısıyla kaldırımda insanlarla siyaset konuşabilirsiniz. Ve bunu yapıyoruz, kesinlikle yapıyoruz” dedi Bartlett. “Hepimiz buranın bir özgürlük yeri olmasına katkıda bulunduk.”

Bu ayın başlarında Harris'in eski ilkokulunun önünde duran bir grup bilgili dördüncü sınıf öğrencisi, içlerinden birinin ülkenin ilk kadın başkanı olabileceği ihtimalinden çok memnundu.

“Hepimiz feministiz, değil mi?” bir kız yankılanan bir şekilde başını sallayarak sordu. Bir diğeri sınıf arkadaşının adayın adının telaffuzunu düzeltti.

Thousand Oaks Elementary tişörtü giyen ve sarı ördek şeklinde küpeleri sallayan Emmie Feeley, yakın zamanda Harris'e bir mektup yazdı.

Solda Salma Mouftakir ve her ikisi de 9 yaşında olan Emmie Feeley, Beyaz Saray'da kendi dünyalarından birinin geleceği hakkında sohbet etmek için sabırsızlanıyorlardı.

(Peter DaSilva / The Times İçin)

Emmie'nin komşusu, Harris'in kendi yaşlarındayken ona, Harris'in resim öğretmeni olduğunu söylemişti. Emmie, politikacıya kalemle şunları yazdı: “Sen benim kahramanımsın” ve “Beş yaşımdan beri, yukarı bakıyorum sana.”

Emmie mektupta Harris'e pesketaryen olduğunu ve yemek yapmayı sevdiğini söyledi. Ancak kız, Yahudi olduğunu söyleyip söylememeyi dikkatle tartmıştı. Harris'in kocası İkinci Beyefendi Doug Emhoff'un da Yahudi olduğunu biliyor ama antisemitizm konusunda endişeleniyor.

“Mektup Beyaz Saray'a giderken ya da yaşadığı her yerde yanlışlıkla bir yere düşerse. … ya yanlış ellere geçerse?” diye merak etti.

Emmie yine de Harris'e söyledi. Mektubun dikkatini çekmesini sağlayacak bir planı var: Mektubu sıcak pembe ve neon yeşiline boyayacak, böylece başkan yardımcısının aldığı diğer tüm postalardan, muhtemelen sıkıcı beyaz zarflardan öne çıkacak.

“Umarım buna en çok ihtiyacı olan insanlara, hasta insanlara, hapiste olmayı hak etmeyen insanlara yardım edebilir. Ve çevreyi ve hayvanları koruyabiliriz,” dedi kız, bir Başkan Harris'i hayal ederek. “Özellikle penguenler.”