Kaliforniya'nın öncü politikacısı Delaine Eastin 76 yaşında öldü

Nesrin

New member
Temsilcilerinin açıklamasına göre, Kaliforniya'da eyalet çapında göreve seçilen bir avuç kadından biri olan öncü Delaine Eastin, felç geçirdikten sonra hayatını kaybetti. 76 yaşındaydı.

Eastin'in 23 Nisan'daki ölümünün ardından yakınları tarafından yayınlanan bir bildiride, “Delaine sınırsız zekası, sonsuz şefkatli ruhu, keskin mizah anlayışı ve yerel, eyalet, ulusal ve uluslararası alanlardaki cesur liderliğiyle hatırlanacak” denildi. Eğitime, çocuklara, hayvanlara, bahçelere ve sanata olan sevgisi yaptığı her şeyde parlıyordu.”

Devlet okullarının seçilmiş ilk ve tek kadın eyalet müdürü olan Eastin ve o zamanki kocasının çocuk sahibi olması mümkün değildi. Eastin, 1994 yılında bu görevi kazandıktan sonra kendisine “Artık 6,1 milyon çocuğunuz var” dediğini hatırladı.

Bu ahlakın kökleri Eastin'in temel inançlarına dayanıyordu. Eğitimin önemine vurgu yapan mavi yakalı bir ailede büyüdü. Aslen Appalachia'lı bir makinist olan babası, ezberlediği her şiir için ona 1 dolar verdi, üniversite masraflarını karşılamak için ailesinin evine ikinci bir ipotek koydu ve mezuniyetinde ağladı.

Eastin, 2018'de Kaliforniya valiliği adaylığı sırasında The Times'a “Eğitim hayatımı sonsuza dek değiştirdi” dedi. “Bunu her çocuk için istiyorum.”

1947'de doğdu Eastin, San Diego'da öncelikle San Carlos'ta büyüdü. San Francisco'lu bir mağaza memuru olan ne babası ne de annesi üniversiteye gitmemiş olsa da, ikisi de okulun önemine öncelik veriyordu.

Eastin 2018'de şunları hatırladı: “Babam eğitimin size seçenekler sunduğunu söyledi.” “Her zaman seçeneği olmadığını hissetti.”

Eğitimcilerin, özellikle de kendisini “Akşam Yemeğine Gelen Adam”da rol almaya teşvik eden Carlmont Lisesi drama öğretmeninin, geleceğini şekillendirmede çok önemli olduğunu ekledi. Kadın direnince ona şöyle dedi: “Bu, tüm hayatın için bir metafor. Eğer hiç denemezsen, rolü asla alamazsın.

Eastin, rolü kazandıktan sonra bu tavsiyenin kendisine sadık kaldığını söyledi.

Her ikisi de siyaset bilimi alanında 1969'da UC Davis'ten lisans derecesi ve 1971'de UC Santa Barbara'dan yüksek lisans derecesi aldı ve ardından devlet kolejlerinde öğretmenlik yaptı ve göreve aday olmadan önce özel sektörde çalıştı. Eastin, 1980 yılında Birlik Kent Konseyi'ne seçildi ve ardından 1986'dan 1992'ye kadar eyalet Yasama Meclisinde Alameda ve Santa Clara ilçelerinin bazı kısımlarını temsil etti.

O zamanlar eyaletteki az sayıdaki kadın milletvekilinden biriydi.

Eastin, 2023'te Orange County Register'a şunları söyledi: “O günlerde kadınlar özellikle birbirlerine yakındı.” birbirimiz için ayağa kalktık.”

Eastin, “İlk günlerde, kız olduğum için beni üyeler asansörüne bindirmeyen insanlar olduğunu ve üye olmamın mümkün olmadığını hatırlıyorum” diye hatırladı Eastin, bir noktada bir Meclis'in toplandığını belirtti. Lider, yasama kadın grubundan “Ruj Grubu” olarak bahsetti. Sonunda özür diledi.

Eastin'in o zamanki meslektaşları onu akıl hocası olarak hatırladı.

“Oğlum şanslıydım! 1990'da yepyeni bir meclis üyesiydim ve Delaine beni kanatları altına aldı,” dedi eyalet Meclisinde Eastin ile birlikte görev yapan eski eyalet Senatörü DeDe Alpert. “Bilgisi ve liderlik becerileri bana politika konularında ve siyasette yardımcı oldu. Yasama Meclisinde çok fazla kadının bulunmadığı bir dönemde, yeni kadın üyeleri bir araya getirmeyi kendine görev edinmiş harika bir liderdi. Zamanı ve yeteneği konusunda çok cömertti.”

Eastin daha sonra kamu eğitimi şefi seçildi ve 1995'ten 2003'e kadar görev yaptı.

Şu anki kamu eğitimi müdürü Tony Thurmond, sosyal medyada şöyle yazdı: “Onun öğrencileri geleceğe yetiştirme ve hazırlama konusundaki kararlılığı ve öngörüsü, bugün öğrencilerimiz için mümkün olanın temelini attı.” ve eğitimcileri kutluyorum.

Eastin, 2018'de valiliğe adaylığını koyamadı. Koltuğu kazanmak için gerekli bağış toplama yeteneğinden ve eyalet çapında isim tanınırlığından yoksun olsa da Eastin, Demokrat rakiplerinin ve parti aktivistlerinin hayranlığını kazandı.

Onun geçmişini, inançlarını ve zekasını övdüler; mesela bir valilik tartışması sırasında öğrenci sınavları sorulduğunda ve şöyle cevap verdiklerinde olduğu gibi: “Bir domuzu daha sık tartarak şişmanlatamazsınız.”

Eastin'in hayatta kalan iki kadını, “seçilmiş kızları” olarak gördüğü, eyaletin üniversite sisteminin rektör yardımcısı olan eski bir koruyucu çocuk olan Daisy Gonzales ve Eşit Haklar Savunucuları'ndan bir avukat olan Maha İbrahim'dir.

“Delaine bize liderliğin değerlerle ve gelecek neslin kendi sesini bulmasını sağlamakla ilgili olduğunu öğretti. Eğitim değişimi ateşlemenin aracıydı” dedi Gonzales.

“Delaine bana ailenin birçok farklı şekilde görünebileceğini de öğretti” diye ekledi. “Gelecek nesillere güveni ve sevgisi tamdı ve farklı ya da yeni olandan korkmuyordu. O bir öncü, bir kahraman ve pek çok kişinin akıl hocasıydı. Maha ve benim için o da bir aileydi.”

Eastin'in ayrıca kuzenleri, yeğenleri ve yeğenleri de hayatta kaldı. Hayatının kutlanmasının bu yaz Davis'te yapılması bekleniyor.