Kaç Çeşit Amortisman Vardır ?

Tezer

Global Mod
Global Mod
Amortisman Nedir?

Amortisman, bir varlığın ekonomik ömrü boyunca değerinin kademeli olarak azalmasını temsil eden muhasebe terimidir. İşletmeler, varlıklarının maliyetini ve ekonomik ömrünü dikkate alarak, bu varlıkların değer kaybını sistematik bir şekilde hesaplamak zorundadır. Amortisman, varlığın maliyetinin yıllar içinde gider olarak kaydedilmesini sağlar ve böylece mali tablolarda daha doğru bir finansal görüntü sunar.

Amortisman Çeşitleri

Amortismanın birçok çeşidi vardır ve her biri farklı muhasebe ve mali analiz yöntemlerine dayanır. İşletmeler, varlıklarının türüne ve kullanım şekline göre çeşitli amortisman yöntemleri kullanabilir. İşte başlıca amortisman çeşitleri:

1. Doğrusal Amortisman (Lineer Amortisman)

Doğrusal amortisman, varlığın maliyetinin ekonomik ömrü boyunca eşit oranlarda dağıtıldığı bir amortisman yöntemidir. Bu yöntem, en yaygın kullanılan amortisman yöntemidir ve genellikle sabit bir yıllık amortisman gideri sağlar. Bu yöntemde, varlığın maliyetinden kurtarma değeri (eğer varsa) çıkarılır ve bu tutar, varlığın ekonomik ömrüne bölünür. Sonuç olarak, her yıl eşit tutarda bir amortisman gideri hesaplanır.

**Örnek:** Bir makine 10 yıl ekonomik ömre sahip ve 100.000 TL maliyeti var. Yıl sonunda amortisman gideri 10.000 TL olur (100.000 TL / 10 yıl).

2. Azalan Bakiyeler Yöntemi (Düşen Bakiyeler Yöntemi)

Azalan bakiyeler yöntemi, varlığın ekonomik ömrü boyunca her yıl azalan bir amortisman gideri sağlar. Bu yöntemde, her yıl amortisman, varlığın o yılki defter değerine uygulanır. Genellikle daha yüksek bir ilk yıl amortisman gideri sağlar ve zamanla bu giderler azalır.

**Örnek:** Eğer bir varlığın maliyeti 100.000 TL ise ve yıllık amortisman oranı %20 olarak belirlenmişse, ilk yıl amortisman gideri 20.000 TL olur. İkinci yıl ise amortisman gideri, defter değerine (100.000 TL - 20.000 TL) %20 oranında hesaplanır.

3. Çift Azalan Bakiyeler Yöntemi (Double Declining Balance Method)

Çift azalan bakiyeler yöntemi, azalan bakiyeler yönteminin bir türüdür ve amortisman oranını iki katına çıkararak daha hızlı bir amortisman süreci sağlar. Bu yöntem, varlığın maliyetinin ilk yıllarda hızlı bir şekilde amortize edilmesini sağlar ve yıllar ilerledikçe amortisman gideri azalır. Bu yöntem, varlığın ekonomik ömrü boyunca her yıl hızla azalan bir amortisman sağlar.

**Örnek:** Bir varlık 100.000 TL maliyete sahip ve amortisman oranı %20. Çift azalan bakiyeler yöntemi kullanıldığında, ilk yıl amortisman gideri 40.000 TL olur (100.000 TL x %20 x 2).

4. Üretim Birimi Yöntemi (Units of Production Method)

Üretim birimi yöntemi, varlığın kullanım miktarına veya üretim birimlerine dayanarak amortisman hesaplar. Bu yöntemde, amortisman gideri, varlığın toplam üretim kapasitesine bölünür ve kullanılan üretim birimlerine göre hesaplanır. Bu yöntem, varlığın üretimle doğrudan ilişkilendirildiği durumlarda tercih edilir.

**Örnek:** Bir makinenin toplam üretim kapasitesi 1.000.000 birim ve maliyeti 100.000 TL. Eğer yıl içinde 100.000 birim üretim yapılmışsa, amortisman gideri 10.000 TL olur (100.000 TL / 1.000.000 birim x 100.000 birim).

5. Toplam Amortisman Yöntemi (Sum-of-the-Years'-Digits Method)

Toplam amortisman yöntemi, varlığın ekonomik ömrü boyunca daha yüksek amortisman giderleri sağlayan bir diğer hızlandırılmış amortisman yöntemidir. Bu yöntemde, amortisman giderleri varlığın ekonomik ömrü boyunca azalan bir hızda hesaplanır. Hesaplama, varlığın kalan ömrü ile orantılı olarak amortisman giderlerinin azaltılması yoluyla yapılır.

**Örnek:** Bir varlık 5 yıl ömre sahip ve toplam yıllar (1+2+3+4+5) 15. İlk yıl amortisman gideri 5/15 oranında hesaplanır, ikinci yıl 4/15 oranında, vb.

Amortismanın İşletmeler Üzerindeki Etkileri

Amortisman, işletmelerin finansal durumlarını etkileyen önemli bir faktördür. Doğru amortisman hesaplamaları, mali raporların doğruluğunu artırır ve finansal analizler için sağlam bir temel oluşturur. Ayrıca, amortisman, vergi hesaplamalarını etkiler ve işletmelerin vergi yükümlülüklerini yönetmelerine yardımcı olur. Özellikle hızlandırılmış amortisman yöntemleri, işletmelerin ilk yıllarda vergi avantajları sağlamalarına ve nakit akışını iyileştirmelerine yardımcı olabilir.

Amortisman ve Vergi

Amortisman, vergi planlaması ve yönetimi açısından da kritik bir öneme sahiptir. Vergi yasaları, belirli amortisman yöntemlerini ve oranlarını kabul edebilir ve işletmelerin vergi yükümlülüklerini etkileyebilir. Bu nedenle, işletmelerin vergi avantajlarından yararlanmak için doğru amortisman yöntemlerini seçmeleri ve muhasebe standartlarına uygun hareket etmeleri önemlidir.

Sonuç

Amortisman, işletmelerin varlıklarının değer kaybını sistematik bir şekilde hesaplamalarına yardımcı olur ve mali tabloların doğruluğunu sağlar. Doğrusal amortisman, azalan bakiyeler yöntemi, çift azalan bakiyeler yöntemi, üretim birimi yöntemi ve toplam amortisman yöntemi gibi çeşitli amortisman yöntemleri bulunmaktadır. Her yöntem, farklı durumlar ve varlık türleri için uygun olabilir ve işletmelerin finansal planlama ve vergi yönetimi süreçlerinde önemli rol oynar.