İsrail'in İran'la savaşında bir sonraki hedefi: Yemen'deki Husi isyancılar

Nesrin

New member
WASHINGTON — Militan gruplar Hamas ve Hizbullah'a yıkıcı darbeler indiren İsrail, şimdi askeri gücünü İran'ın desteklediği bir başka önemli güce, Yemen'deki Husi isyancılara yöneltiyor.

Cuma günü İsrail, Yemen'in başkenti Sana'daki uluslararası havaalanının yanı sıra tamamı Husi kontrolü altında olan çok sayıda enerji santrali ve limanına saldırdığını açıkladı. Bu, Husilerin İsrail'e roket atmasının ve bir tanesinin bir okula isabet etmesinin ardından geldi. Cuma günü ilerleyen saatlerde Husiler, füzenin ele geçirildiği anlaşılan İsrail havaalanını hedef aldıklarını söyledi.

Geçen hafta, iki taraf arasında uzun zamandır kaynayan çatışmanın kızışması nedeniyle, Yemen'de en az dokuz kişinin öldüğü, İsrail'de ise 16 kişinin yaralandığı saldırı ve karşı saldırılar bildirildi.

İsrail'in Perşembe günü Yemen havaalanına saldırısı, Dünya Sağlık Örgütü genel müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus'un uçağa binmeyi beklediği sırada gerçekleşti. Kendisi yaralanmadı ancak Birleşmiş Milletler yetkilileri kuşatma altındaki Yemenlilere gönderilen yardım malzemelerinin kesintiye uğrayacağını söyledi. İsrail, havaalanının İran tarafından Husilere silah kaçırmak için kullanıldığını söyledi.



Perşembe günü İsrail'in Yemen'e düzenlediği hava saldırısından bir gün sonra işçiler, Sana Uluslararası Havalimanı'nda kırık camların önünden geçiyor. İsrail ordusu, havaalanında ve diğer bölgelerde Husilerin kullandığı altyapıyı hedef aldığını bildirdi.

(Osamah Abdulrahman / Associated Press)



İsrail'in dünya organındaki büyükelçisi Danny Danon, The Times'a verdiği demeçte, İsrail'in Husi çatışmasını tartışmak üzere Pazartesi günü BM Güvenlik Konseyi'nde nadir bir duruşma istediğini ve bu duruşmayı kabul edeceğini söyledi. Normalde diğer ülkeler İsrail'i eleştirmek için oturum düzenlenmesini talep ediyor, ancak İsrail, ABD'nin Güvenlik Konseyi'nin dönüşümlü başkanı olma konumundan faydalanmayı başardı.

Danon, konseyden Husileri resmi olarak kınamasını isteyeceğini ancak özellikle Çin ve Rusya'nın sahip olduğu veto yetkisi göz önüne alındığında herhangi bir anlamlı eyleme şüpheyle yaklaştığını söyledi.

BM genel merkezinin bulunduğu New York'tan yaptığı telefon görüşmesinde Danon, “Hamas'ın başına gelenleri İran ve Husilere anlatmak istiyoruz” dedi. “Görünen o ki Husiler, İsrail Devleti'ne zarar vermeye çalışanların başına ne geleceğini henüz anlayamamışlar. … Oyalanmıyoruz.”

Yemen'deki savaş, Orta Doğu'daki diğer patlayıcı ve çalkantılı çatışmaların yanında sıklıkla arka planda kalıyor. Suudi Arabistan, ABD ve diğer Batılı güçlerin desteklediği Yemen hükümeti, on yılı aşkın süredir İran'ın desteklediği Husi isyancılarla savaşıyor. Saldırılarda, gıda kıtlığı ve diğer insani krizler nedeniyle çeyrek milyondan fazla insan öldü.

Husiler, sözde direniş ekseninin bir parçası; İsrail'in etrafında sıralanan ve kendi milliyetçi davalarının yanı sıra kendisini İsrail'in yok edilmesine adamış İran vekillerinden oluşan bir grup.



Husi destekçileri Cuma günü Yemen'in Sanaa kentinde İsrail karşıtı bir mitinge katıldı.

(Osamah Abdulrahman / Associated Press)



Son 14 ay boyunca İsrail, Gazze Şeridi'nde Hamas'ı dövdü ve on binlerce savaşçıyı ve sivil Filistinliyi öldürdü. Savaş, Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail'in güneyine saldırarak yaklaşık 1.200 kişiyi öldürmesi ve yaklaşık 250 kişiyi rehin almasıyla başladı.

Bu sonbaharda İsrail, Hamas'ı desteklediğini söylediği İsrail'e yönelik roket saldırılarını artıran Lübnan'daki militan ve siyasi grup olan Hizbullah'ın liderliğinin ve altyapısının çoğunu yok etti.

İsrail aynı zamanda Hamas ve Hizbullah'ın ana destekçisi İran'la da karşılıklı füze bombardımanı yapıyor. Hava saldırılarının İran'ın savunma yeteneklerinin çoğunu felce uğrattığı bildirildi.

Ayrı olarak, İsrail'in İran destekli diğer düşmanı Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hükümeti, en güçlüleri Türkiye tarafından desteklenen çeşitli isyancı grupların baskısı altında bu ay çöktü.

Danon, “Ortadoğu değişti” dedi.

Geriye Husiler kaldı. Ayrıca Gazze savaşında Hamas'a destek verdiklerini iddia ederek, büyük bir ticaret zincirinin parçası olarak Kızıldeniz'den geçen gemilere bir dizi füze saldırısı düzenlediler.

Biden yönetimi ayrıca deniz araçlarına yönelik saldırılara yanıt olarak bu yılın başlarında Husilere yönelik hava saldırıları da başlattı ve nakliye hatlarını Husilerden korumak için bir grup ülkeyi bir araya getirmeye çalıştı.

Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken, “Houthi eylemlerinin uluslararası ticarete gerçek ve anlamlı yollarla verdiği zarar konusunda sadece bölgedeki değil, çok daha ötesindeki ülkelerin bilinçlerini yükseltmeye çalıştık” dedi. Bu ay Dış İlişkiler Konseyi.



Perşembe günü Yemen'in Sanaa kentinden görüldüğü üzere, hava saldırısının ardından havaalanı çevresindeki bölgeden dumanlar yükseliyor.

(Osamah Abdulrahman / Associated Press)



Blinken, “Husilerin yükselişi onları, kullanmaktan çekinmedikleri, biriktirdikleri varlıklara sahip oldukları bir yere getirdi” dedi. “Benim endişem şu ki, Gazze'deki çatışmanın sona erdiği noktaya geldiğimizde bile, [the Houthis] Devam edebilirler çünkü kendilerini dünya sahnesine çıkarıyorlar.”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bu hafta bir İsrail televizyonu haber kanalına yaptığı konuşmada, bir sonraki cephenin Yemen'deki Husiler olduğunu açıkça ifade etti.

Netanyahu, “Öğrenene kadar onları sonuna kadar vuracağız” dedi. “Hamas öğrendi, Hizbullah öğrendi ve Suriye öğrendi. Husiler de öğrenecek.”