Google, yasadışı arama tekelini düzeltmek için sözleşmelerin değiştirilmesini öneriyor

Nesrin

New member
Hükümetin Google'ı antitröst yasalarını ihlal eden iş uygulamalarıyla suçlayarak Google'ın dağılması yönünde baskı yapmasının ardından, Mountain View, Kaliforniya teknoloji devi Cuma günü iş sözleşmelerini yeniden yapılandırmak için kendi çözümlerini önerdi.

Google, Cuma günkü bir mahkeme başvurusunda, “Arama gibi hızla değişen bir sektörü, Davacıların önerdiği gibi istilacı bir kararname ile düzenlemek rekabete, yeniliğe ve tüketicilere zarar verecektir” dedi.

Talep, ağustos ayında federal bir yargıcın teknoloji şirketinin yasadışı bir şekilde arama tekelini sürdürdüğünü tespit etmesinden sonra geldi. Google, karara katılmadığını ve itiraz etmeyi planladığını söyledi.

ABD'nin Columbia Bölgesi Bölge Mahkemesinde yargıç olan Amit P. Mehta şu anda rekabeti yeniden tesis etmenin yolları üzerinde karar vermeye çalışıyor. Geçtiğimiz ay, ABD Adalet Bakanlığı ve bazı eyaletler, Google'ın yasa dışı arama tekeli olarak tanımladığı, şirketi Chrome'u satmaya zorlamayı da içeren durumu düzeltmek için çözümler önerdi.

Google'ın önerdiği düzeltmeler Adalet Bakanlığı'nın önerdiğinden daha dar kapsamlıdır. Hakimin vereceği karar internetin geleceğini yeniden şekillendirebilir ve Google'ın reklam işini etkileyebilir.

Mahkemeye sunulan bir davada Google, mobil cihaz üreticileri ve kablosuz operatörlerle olan sözleşmelerine sınırlama getirilmesini önerdi. Örneğin Google, ortaklarının Amerika Birleşik Devletleri'nde yıllık olarak farklı bir varsayılan arama belirlemesine ve diğer arama hizmetlerini tanıtmasına izin verilmediği sürece, Apple ile varsayılan arama motoru olduğu bir anlaşmaya girmeyeceğini önerdi.

“Bu değişiklikleri öyle hafife almayın. Google'ın düzenleme işlerinden sorumlu başkan yardımcısı Lee-Anne Mulholland, bir blog yazısında, müşterileri için en iyi arama motorunu nasıl seçmeleri gerektiğini düzenleyerek ortaklarımıza bir maliyet getireceklerini söyledi.

Mehta'nın verdiği yaklaşık 300 sayfalık dönüm noktası niteliğindeki karar kısmen Google'ın, web tarayıcıları ve mobil cihazlarda varsayılan arama motoru olması için Apple ve Samsung gibi büyük şirketlere ödeme yaparak hakimiyetini nasıl koruduğuna odaklanıyor. Hakim, bu anlaşmaların Google'ın rakiplerinin büyümesini engellediğini ve diğer şirketlerin aramaya yatırım yapma teşvikini azalttığını tespit etti.

Hakim, “Gerçek şu ki, yeni katılan hiçbir kişi Firefox veya başka bir tarayıcıda varsayılan ayar için Google ile rekabet etmeyi umut edemez” diye yazdı. “Google'ın sorgu ve kalite avantajı ile yüksek gelir payı ödemeleri, yerinde kalmanız için güçlü teşviklerdir.”

Kararda, Google'ın Mozilla Firefox'taki varsayılan yerleşimlerinin Mozilla'nın işletme gelirinin %80'ini oluşturduğu belirtiliyor. Ancak Google aynı zamanda Apple'a diğer tüm ortaklarının toplamından daha fazla para ödüyor. Google, 2022'de Apple'a, Safari tarayıcısında varsayılan arama motoru olabilmesi için tahmini 20 milyar dolar ödedi.

Bu hafta Mozilla, DOJ'un önerdiği çözümlerden bazılarının web tarayıcılarına zarar verebileceği yönündeki endişelerini dile getirdi. Olası düzeltmelerden biri, Google'ın arama hizmetlerinin dağıtımına bağlı gelir paylaşımı anlaşmalarına girmesinin engellenmesidir.

Mozilla bir blog yazısında şöyle yazdı: “Bu çözümler, kritik tarayıcı rakiplerinin gelir akışlarını tehlikeye atarak, bir avuç güçlü oyuncunun pozisyonlarını istemeden güçlendirme riski taşıyor.” Mozilla, Google'ın ABD'deki Firefox'taki varsayılan arama motoru olduğunu çünkü “kullanıcılarımıza en iyi arama deneyimini sağladığını” söyledi.

Büyük teknoloji şirketleriyle olan ortaklıkların dışında, Google'ın insanların arama motorlarına erişim şekli üzerinde kontrol sağlamasının başka yolları da var. Google ayrıca popüler web tarayıcısı Chrome'u ve mobil işletim sistemi Android'i de çalıştırıyor.

Geçen ay Adalet Bakanlığı ve bazı eyaletler hakimden Google'ı Chrome'u satmaya zorlaması yönünde çağrıda bulunmuştu. Ajans ayrıca, kullanıcı varsayılan arama motorunu seçmediğinde teknoloji şirketinin her Google tarayıcısında bir “seçim ekranı” görüntülemesini zorunlu kılmasını ve böylece insanların başka seçeneklerin de mevcut olduğunu bilmesini önerdi.

Hükümetin öne sürdüğü diğer fikirler arasında, yayıncıların Google'ın içeriklerini yapay zeka araçlarını eğitmek için kullanmasına izin vermemek ve reklamverenlere arama sonuçlarında görünen reklamlar üzerinde daha fazla kontrol vermek yer alıyor.

Google, yaklaşımı “hükümetin benzeri görülmemiş bir aşırı müdahalesi” olarak nitelendirerek hükümetin önerdiği çözümlere karşı çıktı.

Mehta'nın çözümlere Ağustos 2025'e kadar karar vermesi bekleniyor.