Görüş: Kamala Harris'in sıklıkla alay konusu olan konuşma tarzı, onun cephaneliğindeki en güçlü araçtır

Nesrin

New member
Kamala Harris, 2019'da yayımlanan anı kitabı “The Truths We Hold”da şöyle yazmıştı: “Kelimeler inanılmaz derecede güçlüdür ve sözleri en uzağa ve en hızlı şekilde ulaşabilen iktidardaki kişilerin, sözlerini kesinlik ve bilgelikle söylemek gibi bir yükümlülükleri, görevleri vardır.”

Haklı. Harris'in Amerikalıların güvenini kazanmak ve onları tamamen yabancı bir fikre alıştırmak için dört aydan az zamanı var: Ülkenin en yüksek siyasi pozisyonunu işgal eden siyah bir kadın. Ve cephaneliğindeki en güçlü araç ise sözleri.

Harris'in başkan yardımcılığı boyunca yaptığı haberler, konuşmasıyla defalarca alay etti. Rakip başkan adayı Donald Trump, sık sık onun konuşma tarzıyla dalga geçiyor. Sağcı uzmanlar, onun sözlerinden “kelime salatası” olarak bahsediyor. Viral “hindistan cevizi ağacı” repliği örneğinde, muhalifleri, alıntı bir sürü meme'e ilham kaynağı olmasına rağmen, onun dilini “tuhaf” ve “gizemli” olarak adlandırdı.

Bütün bunlar karşısında bazıları Harris'in kelimeleri üzerinde çalışması gerektiğini, onları kendini sadece bir espri konusu değil, güçlü ve yetenekli bir lider olarak göstermek için kullanması gerektiğini söyleyebilir.

Yanılıyorlar.

Amerikan toplumu liderleri, özellikle de renkli kadınları yakından inceler ve her birini “hakimiyet” ile “sıcaklık” arasında bir süreklilikte bir yere yerleştirir. Bazı liderler hakimiyeti vurgulamayı seçerler – kollarını kavuştururlar, güç ve rekabete atıfta bulunurlar ve nadiren gülümserler. Harris'in sıcaklığı hedefleme seçimi – hızlı kahkahası, görünüşte kolay sırıtması ve “kendi kendine yardım” tarzı olarak adlandırılan sağlıklı yaşam ve ailesine yaptığı göndermeler – ona başkanlığı kazandırabilecek parlak bir stratejidir. Bu sıcaklık, kadınların ve özellikle renkli kadınların güç gösterdikleri için kaçınılmaz olarak karşılaştıkları tepkilerden kaçınmasına yardımcı olur.

Kadın liderler sert vuruşlu liderlik ile hoş ve cana yakınlık arasında ince bir çizgide yürümelidir. Duygusal olmayın ama soğuk da olmayın. Sorumluluğu üstlenin ama baskıcı olmayın. Bu imkansız denge eylemi (o ünlü “Barbie” monologunda muhteşem bir şekilde anlatılmıştır) Hillary Clinton da dahil olmak üzere birçok kadın liderin başarısız olduğu imkansız bir testtir. Renkli bir kadın olarak Harris daha da yüksek bir çıtayla karşı karşıyadır. Ve muhtemelen bunu biliyor.

Yakın zamanda yayınlanan bir çalışmada, düzinelerce Siyah kadın yöneticiden bana liderliğe yaklaşımlarını anlatmalarını istedim. Öncelikle her birinden, yüksek profilli bir liderlik rolündeki ilk ve tek Siyah kadın olduğunu hayal etmelerini istedim. Daha sonra, benimseyecekleri liderlik tarzında baskınlıklarını mı yoksa sıcaklıklarını mı göstermeye çalışacaklarını açıklamalarını istedim. Ve başkalarının buna nasıl tepki vereceğini düşünüyorlardı?

Bu yöneticiler sıcak bir liderlik tarzı benimseme olasılıklarının daha yüksek olduğunu ve baskın liderlik için tepki de dahil olmak üzere daha fazla ceza beklediklerini söylediler. Beyaz kadınlar tam tersini söyledi. Sıcak bir liderlik tarzı benimseme olasılıklarının daha düşük olduğunu ve sıcak liderlik için ceza bekleme olasılıklarının daha yüksek olduğunu söylediler.

Dünyanın en tanınmış siyahi kadınlarından biri olan Michelle Obama, siyahi kadınların egemenlik için karşılaşabileceği tepkilere değindi. 2018 kitap turunda Sheryl Sandberg'in ünlü “eğil” mantrasına atıfta bulunarak, “bu her zaman işe yaramıyor” diye espri yaptı – bu yorumu için (tahmin ettiğiniz gibi) tepki aldı.

Siyah kadın liderler baskınlık gösterdikleri için cezalandırılmayı beklemekte haklılar mı? Bunu öğrenmek için Harris, Elizabeth Warren, Beto O'Rourke ve Barack Obama da dahil olmak üzere yüzlerce Siyah ve beyaz Kongre üyesinin yaptığı 250.000 yorumu topladım. Daha sonra bu politikacılar hakkında kongre görev süreleri boyunca yazılmış 18.000 başyazı topladım. Siyah kadın kongre üyeleri Temsilciler Meclisi veya Senato kürsüsünde baskın dili ne kadar sık kullanırsa (“iddialı”, “rekabetçi” ve “güçlü” gibi kelimeler) gazeteciler onlar hakkında o kadar sık soğuk bir dil kullandılar (“kaba” ve “sevimsiz” gibi kelimeler). Beyaz kadın kongre üyelerine, Siyah kongre üyelerine veya beyaz kongre üyelerine karşı böyle bir tepki olmadı.

Baskın dil kullanan Siyah kadın liderleri cezalandıranlar yalnızca gazeteciler değil; seçmenler de cezalandırıyor. 800'den fazla Amerikalı seçmenden, gerçek olduklarını varsaydıkları politikacıların sosyal medya profillerini incelemelerini istedim. Gerçekte, profiller çalışmanın amacı için sahteydi. Siyah bir kadın profilinde ve tweet'lerinde baskın dili ne kadar çok kullanırsa, seçmenler onu o kadar az sevimli olarak değerlendiriyordu. Aynı tür dili kullanan beyaz kadınlar böyle bir tepkiyle karşılaşmadı.

Veriler açık: Siyah kadınların tepki beklemesi ve tepkilerden kaçınmaya çalışması doğru. Onlar için, konuşmalarıyla baskınlıklarını iletmek felakete yol açabilir.

Ne kadar yetenekli olduğunu düşünürsek, Harris'i sıcaklık yansıtmayı seçtiği için ciddiyetsiz veya beceriksiz olarak yargılamak aptalca olur. Ayrıca, Siyah kadınların çok iyi bildiği bir gerçeği de göz ardı etmiş olur.

Cydney Hurston Dupree, University College London İşletme Okulu'nda örgütsel davranış alanında doçenttir. @cydneydupree