Beslenme Ve Diyetetik Açıköğretim Var Mı ?

Savgat

Global Mod
Global Mod
Beslenme ve Diyetetik Açıköğretim Var mı?

Beslenme ve Diyetetik, sağlıklı yaşamın temellerinden biri olan beslenme alışkanlıklarının ve sağlık üzerindeki etkilerinin incelendiği önemli bir alandır. Sağlık sektöründe hizmet veren diyetisyenlerin eğitim alabileceği bu bölüm, ülkemizde üniversiteler tarafından sunulmaktadır. Ancak, geleneksel eğitim sisteminin dışında, açıköğretim programlarıyla da bu alanda eğitim almak isteyen öğrenciler için fırsatlar mevcuttur. Peki, Beslenme ve Diyetetik bölümünü açıköğretim olarak okumak mümkün mü? Bu yazıda, bu konuda sıkça sorulan soruları ele alacak ve sorulara yanıtlar sunacağız.

Beslenme ve Diyetetik Açıköğretim Programı Var mı?

Beslenme ve Diyetetik bölümü, genellikle sağlık bilimleri fakülteleri veya ilgili fakültelerde, tam zamanlı (gündüz) eğitim veren bir program olarak sunulmaktadır. Ancak, açıköğretim programları genellikle daha esnek bir eğitim sistemi sunduğu için birçok öğrenci bu tür bir fırsat arayışına girmektedir. Maalesef, şu anda Türkiye'de Beslenme ve Diyetetik bölümünü yalnızca açıköğretim olarak sunan bir program bulunmamaktadır.

Beslenme ve Diyetetik bölümü, genellikle yüz yüze eğitimi gerektiren bir alan olduğu için, pratik uygulamaları ve staj gibi önemli eğitim aşamaları da bulunmaktadır. Bu nedenlerle, açıköğretim formatında verilen bir Beslenme ve Diyetetik programı henüz yaygınlaşmamıştır.

Açıköğretimle Beslenme ve Diyetetik Eğitimi Almak Mümkün mü?

Açıköğretim programları, özellikle çalışan bireyler için oldukça cazip bir seçenektir. Ancak Beslenme ve Diyetetik gibi pratik gerektiren bölümlerin, açıköğretim üzerinden tam olarak sunulması teknik açıdan zorludur. Çünkü bu bölümde öğrenciler, yalnızca teorik dersler almakla kalmaz, aynı zamanda hastanelerde, kliniklerde veya sağlık kurumlarında uygulamalı eğitim almalıdırlar. Bu durum, açıköğretim sistemi ile tam anlamıyla sağlanması zor bir eğitim biçimi oluşturur.

Ancak bazı üniversiteler, açıköğretim programlarıyla beslenme alanında başka eğitim fırsatları sunmaktadır. Örneğin, "Sağlık Bilimleri" veya "Sağlık Yönetimi" gibi bölümlerde, uzaktan eğitimle lisans veya önlisans programlarına katılmak mümkündür. Ancak bu tür programlar, Beslenme ve Diyetetik alanının doğrudan eğitimini vermez.

Beslenme ve Diyetetik Bölümüne Açıköğretimle Yerleşilebilir mi?

Beslenme ve Diyetetik bölümüne yerleşmek isteyen öğrenciler için, açıköğretim yerine, öncelikle devlet üniversitelerinin veya vakıf üniversitelerinin sunduğu tam zamanlı eğitim programları tercih edilmektedir. Bu bölüme yerleşebilmek için, genellikle Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile başarılı bir şekilde yerleşmek gerekmektedir. YKS’nin Sağlık Bilimleri Fakültesi veya Diyetetik bölümüne dair özel bir sınavı olmadığı için, genellikle bu bölüme yerleşebilmek için oldukça yüksek bir puan almak gerekmektedir.

Birçok üniversite, Beslenme ve Diyetetik bölümünü YKS sınavı ile kabul etmektedir ve bu bölümü açıköğretim olarak sunmamaktadır. Dolayısıyla, bu alanda eğitim almak isteyen bir öğrenci, geleneksel eğitim modelini tercih etmek zorundadır.

Beslenme ve Diyetetik Alanında Açıköğretimle Hangi Programlar Var?

Her ne kadar Beslenme ve Diyetetik bölümü açıköğretimle sunulmuyor olsa da, bu alanda dolaylı olarak ilgili alanlarda eğitim alabileceğiniz bazı açıköğretim programları bulunmaktadır. Örneğin, "Sağlık Yönetimi" veya "Sağlık Bilimleri" gibi bölümler, beslenme ve sağlık alanında çalışma fırsatları sunabilir. Bu tür programlar, beslenme bilimine ilgi duyan ancak sağlık alanında pratik yapmak isteyen kişiler için geçici bir çözüm olabilir.

Bazı üniversiteler, sağlık sektöründe çalışmak isteyenler için online ve uzaktan eğitimle, çeşitli diyetetik ve beslenme konularında sertifika programları da sunmaktadır. Bu tür programlar, Beslenme ve Diyetetik bölümü yerine, belirli alanlarda uzmanlaşmak isteyenler için uygun bir alternatif olabilir.

Beslenme ve Diyetetik Bölümünde Çalışma Alanları Nelerdir?

Beslenme ve Diyetetik bölümü mezunları, genellikle şu alanlarda çalışabilirler:

- **Hastaneler ve Sağlık Kurumları**: Diyetisyenler, hastanelerde çeşitli kliniklerde ve polikliniklerde görev alabilirler. Çocuk beslenmesi, obezite tedavisi, diabet hastalarına özel diyetler gibi alanlarda çalışabilirler.

- **Okullar ve Eğitim Kurumları**: Eğitim kurumlarında öğrencilere sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak için çalışabilirler.

- **Gıda Sektörü**: Gıda üretimi yapan firmalar ve restoranlarda beslenme uzmanı olarak görev alabilirler.

- **Kendi Klinikleri**: Özel muayenehaneler açarak bireysel danışmanlık yapabilirler.

Açıköğretimle Beslenme ve Diyetetik Eğitimi Almanın Avantajları ve Dezavantajları

Açıköğretim programları, genellikle daha esnek bir eğitim sunarak, öğrencilere kendi zamanlarını yönetme imkanı verir. Ancak, Beslenme ve Diyetetik gibi pratik gerektiren bir alanda açıköğretim eğitiminin bazı dezavantajları da bulunmaktadır:

- **Teorik Eğitim Ağırlıklıdır**: Beslenme ve Diyetetik gibi alanlar, pratik uygulamalara dayalı bir meslek olduğu için, sadece teorik eğitim almak yeterli olmayabilir.

- **Staj ve Uygulamalar**: Bu alanda yapılan stajlar ve pratik uygulamalar, öğrenciye gerçek hayatta karşılaşacağı durumları öğretir. Açıköğretim sisteminde bu tür uygulamalı eğitimlerin eksik olma ihtimali vardır.

Sonuç: Beslenme ve Diyetetik Açıköğretimle Eğitimi Alınabilir mi?

Günümüzde Beslenme ve Diyetetik bölümünün açıköğretim formatında eğitimi verilmemektedir. Ancak bu alanda eğitim almak isteyen öğrencilerin, YKS sınavına girerek geleneksel eğitim modelini tercih etmeleri gerekmektedir. Bunun yanı sıra, sağlık sektörüyle ilgili farklı alanlarda açıköğretim programlarına katılmak ve çeşitli sertifika programları aracılığıyla bilgi sahibi olmak mümkün olabilir. Bu, özellikle çalışırken bu alanda bilgi edinmek isteyen bireyler için faydalı bir seçenek olabilir.