16 ve 17 yaşındaki gençler Alameda İlçesi okul yönetimi yarışlarında oy kullanabilecek

Nesrin

New member
OAKLAND — Oakland Birleşik Okul Bölgesi'ne liderlik etmek isteyen adaylar, geçtiğimiz akşam bir dizi zorlu soruyla karşı karşıya kaldı; birdenbire siyasi güce sahip olan coşkulu yeni seçmenlerden oluşan bir grup tarafından yürütülen bir sorgulama: 16 ve 17 yaşındaki lise öğrencileri.

Kaliforniya'da bir ilk olarak, Alameda İlçesi'nin iki okul bölgesi olan Berkeley ve Oakland'daki gençlere bu Kasım ayında ilk kez okul yönetim kurulu yarışlarında oy hakkı verildi.

22 Ekim itibarıyla yaklaşık 1.000 Oakland öğrencisi kayıt yaptırmıştı. En yeni ve en genç seçmenlerine kur yapmak için birkaç Oakland adayı, Doğu Oakland'daki tıklım tıklım dolu bir oditoryumun önünde tartışma için toplandı.

“Bölgenizdeki okullarda okul güvenliğini artırmak için hangi fikirleri masaya yatırıyorsunuz?” Oakland Teknik Lisesi üçüncü sınıf öğrencisi Ojiugo Egeonu (16), adaylara sordu. Kendisi, lise kampüslerinde zaten “geçen yıl birkaç okulda silahlı saldırı” yaşandığını da sözlerine ekledi. 22 Ekim aday forumunun yapıldığı Fremont Lisesi, kampüs yakınında iki kişinin vurulmasının ardından 2023 yılında tecrit altına alındı.

Okul yönetim kurulu adayları, güvenliği artırmaya ve aynı zamanda öğrencilerin haklarını korumaya kararlı olduklarını söyleyerek öğrencilere güvence vermeye çalıştı. Bölgenin en yeni seçmenleri dikkatle dinledi.

Büyük bir bütçe kriziyle ve çoğu zaman berbat sınav puanlarıyla karşı karşıya olan bir bölgede öğrencilerin okul finansmanı, kampüs güvenliği, akıl sağlığı, üniversite ve kariyer hazırlık desteği hakkında da soruları vardı.

Birçok öğrenci, okul yönetim kurulu adaylarının artık onlara daha fazla önem verme zamanının geldiğini söyledi.

Oakland Lisesi üçüncü sınıf öğrencisi Maximus Simmons, “Artık çocuk masasında değiliz” dedi. “İlk kez gençler büyük bir şehirdeki okul yönetim kurulu seçimlerinde gerçek anlamda söz sahibi oluyor. Bu sadece başlangıç.”

Ülke genelinde birkaç küçük şehir, gençlerin yerel seçimlerde oy kullanmasını mümkün kıldı.

Kaliforniya'da gençlere oy hakkı veren ilk yer Berkeley'di; burada 2016'da seçmenlerin %70'inden fazlası, öğrencilerin okul yönetim kurulu yarışlarında söz sahibi olmasına olanak tanıyan bir tedbiri onayladı.

Oakland'daki seçmenler 2020'de Measure QQ ile aynı şeyi yaptı. Ancak mekanizmanın çözülmesi birkaç yıl aldığından yetkililer, gençlerin oylamalarının her iki şehirde de ilk kez bu ay yapılacağını söyledi.

Alameda İlçesi Seçmen Kayıt Memuru Tim Dupuis yaptığı açıklamada, “Bu daha önce Kaliforniya'da yapılmamıştı ve bunun düzgün bir şekilde yapıldığından emin olmak zorundaydık” dedi.

Kampanya daha fazla şehre yayılıyor. Körfez Bölgesi'nde, Albany'deki seçmenler Salı günü 16 ve 17 yaşındakilere oy hakkı verilmesine yönelik bir tedbir üzerinde oy kullanacak. Güney Kaliforniya'da Culver City seçmenleri 2022'de benzer bir tedbiri az farkla yenerken, San Francisco seçmenleri de 2016 ve 2020'de bu tedbirleri geri çevirdi.

On altı ve 17 yaşındakilerin oy vermek için kayıt yaptırması gerekiyor ve yalnızca kendi bölgelerindeki okul yönetim kurulu adaylarının yer aldığı bir oy pusulası gönderiliyor, bu da onların diğer yarışlarda oy kullanmasını engelliyor.

Fremont Lisesi'ndeki adaylar forumunda, okul yönetim kurulu adayları en yeni seçim bölgelerine dikkat çekti. Oakland'da dört açık koltuk için yarışan sekiz adaydan yedisi katıldı.

Oakland Teknik Lisesi'nin 2022 mezunu olan 20 yaşındaki Ben Salop öğrencilere, “Hepinizi dinlemek için buradayım, çünkü hak ettiğiniz şey bu” dedi. “Oakland'ı gerçek anlamda öğrencilerin yönettiği bir bölge haline getirelim.”

UCLA'da sosyal refah profesörü Laura Wray-Lake, “16 ve 17 yaşındakilerin Oakland ve Berkeley okul yönetim kurulu seçimlerinde oy kullanabilmesi büyük bir olay, çünkü artık kendi çıkarlarını kimin temsil ettiğini etkiliyorlar” dedi. Gençlerin sivil katılımı konusunda araştırma yaptı. Bu öğrencilerin okuldaki eşitsizlikleri ilk elden gördüklerini ve muhtemelen eşitlik ve öğrenci desteğine öncelik veren ve “onların görüşlerini dinleyecek” adaylara oy vereceklerini vurguladı.

Oakland ve Berkeley'in gençlerin sorumlu bir şekilde oy verebileceğini göstererek diğer şehirlere örnek teşkil edebileceğini söyledi. Oy verme yaşının daha düşük olduğu, en büyük, en çeşitli şehir olan Oakland'ın, Newark, NJ gibi diğer şehirlerde de benzer hareketlere ve Minnesota'da okul yönetim kurulu seçimlerinde oy verme yaşını düşürmeyi amaçlayan gençlerin önderlik ettiği bir harekete ilham verebileceğini söylüyor.

Birçoğu yoksulluk içinde yaşayan yaklaşık 34.000 öğrencinin kayıtlı olduğu Oakland bölgesi, son yıllarda sıkıntılarla boğuşuyor. Okul, 95 milyon dolarlık bir bütçe açığıyla karşı karşıya, kayıt sayısı azalıyor ve öğrencileri başarısızlığa uğrattığı iddiaları üzerine kampüslerini kapattı. Ayrıca, özellikle siyahi ve Latin kökenli öğrenciler arasında düşük test puanlarıyla da mücadele edildi.

UC Berkeley'de ikinci sınıf öğrencisi olan ve Oakland Gençlik Oy Koalisyonu'na ilk kez katıldığında Oakland Lisesi öğrencisi olan Natalie Gallegos Chavez, “Bu hareketi başlattık çünkü okul yönetim kurulu müdürlerimizin öğrencilerin bakış açılarını dikkate almadan kararlar aldığını gördük” dedi. 2019 yılında başlangıcı.

Gallegos, Measure QQ'yu uygulama hareketinin, öğrencilerin çıkarlarına aykırı olduğunu düşündüğü okul programlarının kapatılmasından ilham aldığını söyledi. 2019 yılında Oakland Okul Kurulu, 100 iş ve birkaç okul dahil olmak üzere bütçesinden 20,2 milyon dolar kesinti yaptı.

Pek çok öğrenci, okul yönetim kurulu yarışlarında oy kullanma şansının kendilerini genel olarak siyasetle daha fazla meşgul ettiğini söyledi.

Oakland'daki Skyline Lisesi üçüncü sınıf öğrencisi 16 yaşındaki Anne Diby, “Sesimizi duyurma fırsatımız olabileceğini öğrendiğimde daha çok ilgilenmeye başladım” dedi. “Hükümet kararlarının gençler tarafından nasıl görüldüğüne dair gözlerimi açtı.”

Diby'nin 16 yaşındaki sınıf arkadaşı Autumn Weems, oy verme yeteneğinin onu okulunu etkileyen sorunlar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaya motive ettiğini ekledi. “Temel olarak artık eğitimimizi kontrol edebilecek bir konuma getirildik ki bu da en başta yapabilmemiz gereken bir şeydi” dedi.

Tommy Lemasney, merkez ve diğer öğrenciler okul yönetim kurulu seçimlerinde oy kullanma becerilerini kutluyorlar.

(Meg Tanaka / Times İçin)

Skyline'da son sınıf öğrencisi olan 17 yaşındaki Tommy Lemasney, oylamanın siyasette gençlerin sesinin duyulması gerektiği konusunda kendisini daha fazla bilinçlendirdiğini söyledi.

Lemasney, “Sadece her şeyi bildiğini düşünen yetişkinlerin değil, öğrencilerin de daha fazla söz sahibi olmasını istiyorum” dedi. “Özellikle konu bizi kimin temsil ettiğine gelince, gençlerin sesi duyulmalı.”

Fremont Lisesi'ndeki etkinlikte birçok aday, gençlerin oy vermesinin değeri konusunda öğrencilerle aynı fikirde olmak için yarıştı.

Aday Dwayne Aikens Jr. öğrencilere Oakland'da yoksulluk içinde ve silahlı şiddetin kurbanı olarak büyüdüğünü söyledi. Okulları iyileştirmek ve aynı zamanda “umut ve isteği oy pusulasına koymak” için yarıştığını söyledi.

Aikens'e karşı yeniden seçilmek için yarışan VanCedric Williams, öğrencileri sesini duyurmaya ve bütçe kararlarına öğrenci katılımı için baskı yapmaya devam etmeye teşvik etti.

“Sesini duymamız gerekecek” dedi. Buna karşılık öğrenciler onu yüksek sesle onay ve alkış yağmuruna tuttular.

Tanaka özel bir muhabirdir.